Romanien kansallispäivän juhlakonsertti Kulttuuritalolla 8. huhtikuuta

Mustalaismusiikin kuninkaat ja kuningattaret -juhlakonsertti on musiikillinen elämysmatka Suomessa kautta aikojen esillä olleeseen romanimusiikkiin. Konsertti on osa romanien kansallispäivän juhlintaa. Ennen konsertin alkua (klo 18) Helsingin Kulttuuritalolla on kaikille avoimia romaninäyttelyitä ja puheenvuoroja (klo 15 alkaen). Tapahtumakokonaisuutta suojelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Toivotamme myös median edustajat lämpimästi tervetulleiksi tapahtumiin (median edustajille vapaa pääsy konserttiin).

Klo 18 alkavan konsertin mittavasta esiintyjäkaartista löytyy kunkin musiikkityylin romanitaustainen tähtiesiintyjä. Mukana on mm. tangokuninkaallinen Leif Lindeman, jolta kuullaan tapahtumassa etenkin perinteistä tangoa sekä mustalaislauluja.

- On hienoa päästä yhtä aikaa kollegojen kanssa esiintymään ja vielä tällaisena päivänä, Lindeman iloitsee romanien kansallispäivän konsertista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö suojelee Suomi 100 -tapahtumiin kuuluvaa konserttia, ja tällä on romaniyhteisölle myös suuri merkitys.

- Tämä on erittäin hieno huomioiminen presidentiltämme, toteaa Lindeman.

Konsertin vieraana esiintyy myös Samuli Edelmann, ja hän tunnustautuu konsertin housebändinä toimivan Suora lähetys -yhtyeen suureksi faniksi. Romanien kansallispäivän tunnelmiin Edelmann virittäytyy nuoruuden muistoilla:

- Olin nuorena näyttelemässä Drom-teatterissa romanipoikaa nimeltä Terno. Tällöin opettelin romanilaulun ja ihan mustalaiskielellä. Kyseisen laulun esitän 8.4. Kulttuuritalon konsertissa, Edelmann vinkkaa ohjelmistosta.

Televisiotaltioitavan (Alfa TV) konsertin kesto on noin kaksi tuntia (sis. väliajan).

Vain 10 euron hintaisia lippuja myy Ticketmaster: http://www.ticketmaster.fi/event/mustalaismusiikin-kuninkaat-ja-kuningattaret-lippuja/201117

Konserttia edeltää klo 15 käynnistyvä päiväohjelma, jossa esitellään romanikulttuurista kumpuavan taiteen merkitystä niin suomalaiseen kuin maailman musiikkiin ja taiteisiin. Samalla tuodaan esiin romanikulttuuria sekä pääväestön ja kansallisen vähemmistömme yhtäläisyyksiä ja yhteistä historiaa 100-vuotisessa Suomessa.

Tapahtumakokonaisuus liittyy Kotimaani ompi Suomi – romanit 500 vuotta 100-vuotisessa Suomessa -hankkeeseen, joka pyrkii saamaan maamme toiseksi vanhinta vähemmistöä esiin uudella tavalla.

FAKTAA:

Haastattelupyynnöt ja median edustajien osallistuminen iltakonserttiin:

TKI-viestinnän asiantuntija Niina Mäenpää: niina.maenpaa@diak.fi, 040 507 62 60

Lisätiedot hankkeesta:

Mertsi Ärling, projektipäällikkö Nevo tiija -hanke, mertsi.arling@diak.fi, puh. 040 509 2307

Mertsi Lindgren, läänintaiteilija, mertsi.lindgren@taike.fi, puh. 029 533 08 58