Taiteen tiellä -seminaari kesäkuussa Lahdessa

Taiteen tiellä -seminaari järjestetään Lahdessa 21.6. Seminaarissa esitellään erilaisia reittejä taiteen kentälle ja pohditaan, miten taiteen tie voisi olla kaikille avoin ja esteetön. Jos taidetta ajatellaan tienä, kaikki taiteilijat tarvitsevat edetäkseen kanssakulkijoiden seuraa ja tukea.

Toisinaan taiteen tielle voi tulla esteitä, joiden ylittäminen omin voimin on vaikeaa. Seminaarissa taiteilijat, taidetoimijat, sekä sosiaali- ja kehitysvamma-alan vaikuttajat käyvät vuoropuhelua kuvataiteilijana toimimisesta. Päivän aikana rakennetaan yhteistä ymmärrystä yhdenvertaisesta taidekentästä. "Taidekenttä on usein puolustamassa yhdenvertaisuutta ja pitää sen toteutumista itsestäänselvyytenä. On vaikea myöntää, että lähemmin tarkasteltuna taidekenttä itsessään onkin ulossulkeva ja luokitteleva." sanoo seminaaria organisoiva Taiken Hämeen alueen kuvataiteen läänintaiteilija Elisa Lientola.

Mikä tekee ammattitaiteilijan? -paneelikeskustelussa taiteilijuutta pohtivat muun muassa Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö ja Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Markus Renvall.

Seminaarin iltapäivässä kuullaan lyhyitä puheenvuoroja Näkökulmia taiteilijana toimimiseen -keskustelutilaisuudessa. Taiteilijoiden lisäksi esimerkiksi ARTag Galleryn taiteellinen johtaja Veikko Halmetoja ja Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja Marianna Ohtonen tuovat esiin erilaisia näkökulmia taiteilijoiden monista reiteistä taiteen tiellä. Seminaaripäivän aikana kaikilla osallistujilla on mahdollista osal­listua taiteelliseen työskentelyyn toteuttamalla yhdessä Taiteilijan polku -teoksen.

Kokemusten ja ajatusten jakaminen ja toisten taiteentekijöiden kohtaaminen on tärkeää, kun tavoitteena on yhdenvertainen taidekenttä. Seminaarin tavoitteena on luoda aitoa vuoropuhelua erityistaidetoiminnan alan ja muun taidemaailman välillä.

Seminaari on suunnattu taiteilijoille ja taidetoi­mijoille, sekä sosiaali- ja kehitysvamma-alan vaikuttajille. Seminaari toteutetaan yhteistyössä Taiteen edistämiskes­kuksen, Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksen sekä Kettukin kanssa Kaarisilta Biennalen avajaispäivänä. Järjestäjillä on yhteinen halu edistää ja kehittää erityistä tukea tarvitsevien taiteen tekijöiden asemaa ja edellytyksiä taiteen tekemiseen.

Seminaariohjelma 21.6.

9.30 Saapuminen ja aamukahvit

10.00 Seminaarin avaus

Paneelikeskustelu: Mikä tekee ammattitaiteilijan?

Minna Sirnö, johtaja Taiteen edistämiskeskus
Markus Renvall, puheenjohtaja Suomen Taiteilijaseura
Tuulikki Laes, tutkija Arts Equal
Minna Haveri, Kettukin varapuheenjohtaja
Kaarisillan taiteilija

12.00 Ruokailu

13.00 Taiteen tiet: Näkökulmia taiteilijana toimimiseen
mm. Veikko Halmetoja, taiteellinen johtaja ARTag Gallery ja Marianna Ohtonen, toiminnanjohtaja Kehitysvammaliitto

15.00 Kahvitauko

15.30 Taiteilijan polku -teoksen pystytys.

Kaarisilta Biennale 2017 -näyttelyn avajaisia vietetään klo 17:00 alkaen. Tervetuloa seminaarin jälkeen avajaisiin ja näyttelyyn.

Ilmoittautuminen, tapahtumapaikka ja kuljetukset

Seminaari järjestetään Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa Lahden Villähteellä (Villähteentie 458, 15540 Villähde), n. 10 km Lahden keskustasta. Lahden ja Nas­tolan suunnasta pääsee Kaarisiltaan linja-autolla 4 tai 4C (www.lsl.fi). Linja-auto pysähtyy Makasiinin pysäkil­lä. Villähteen junaseisake on noin 200 metrin päässä Kaarisillasta.

Sitova ilmoittautuminen seminaariin 9.6.2017 mennessä. https://fi.surveymonkey.com/r/5H9RX7Y Seminaari on maksullinen ja maksu kattaa lounaan, aamu- ja päiväkahvin sekä materiaali­kustannukset. Maksu erityistä tukea tarvitsevilta taiteilijoilta 15€, muilta osallistujilta 20€.

Tapahtumaan järjestetään kuljetukset Helsingistä:

  • Bussikuljetus Nykytaiteen museo Kiasman edestä klo 8:30. Paluulähtö Kaarisilta Biennale 2017 -näyttelyn avajaisten jälkeen klo 19:00.
  • Matkalla oppaana toimii Veikko Halmetoja.
  • Maksu 10€/suunta. Varaa paikkasi ilmoittautumisen yhteydessä.

Lisätiedot:

Johanna Immeli, info@kaarisilta.fi puh. 044 533 6398
Elisa Lientola, elisa.lientola@taike.fi, puh. 0505936452
Päivi Lilja, paivi.lilja@kettuki.fi, puh. 0440405107