Sata kohtaamista -näyttelykiertue esittelee satavuotiaan Suomen moninaisuutta yhteisötaiteen keinoin

Sata korvaa, sata suuta on teatteri Fraktin toteuttama yhteisötaideteos. Kaksikielinen esitys syntyy lasten ja ikäihmisten kohtaamisista. Kuva: Tiina Puranen.

Turun seudun kuntien Oikeesti jotakin -verkoston ja Taiteen edistämiskeskuksen yhteisprojektissa Sata kohtaamista tarkasteltiin satavuotiaan Suomen moninaisuutta viiden yhteisötaideteoksen voimin. Projekti huipentuu Turun seudun kuntia kiertävään näyttelyyn, joka esittelee matkan varrella koettuja yhteisiä hetkiä ja kohtaamisissa heränneitä ajatuksia.

Vuonna 2016 alkaneen Sata kohtaamista -projektin aikana taiteilijat ja kuntalaiset kohtasivat muun muassa nuorisotaloilla, tansseissa, vanhainkodeissa, saaristossa, kirjastoissa, torilla ja uimahallissa. Mukaan liittyi niin ikäihmisiä, suunnistajia, matkailuoppaita, vankeja, suomen- ja ruotsinkielisiä, lähiöiden asukkaita, kyläyhdistyksiä, koululaisia kuin kuorolaisiakin.

Yhteistyö taiteilijoiden ja kuntalaisten synnytti viisi mittavaa teosta: This is me, Kohtaamisten kartta, Lähiösinfonia, Kuulumiset ja Sata suuta, sata korvaa. Teokset käsittelivät muun muassa ihmisten kokoisia uutisia, ystävyyttä, koulukiusaamista, lähihistorian merkittäviä tapahtumia ja kotikuntien tärkeitä paikkoja sarjakuvan, tanssin, nukketeatterin ja musiikin kautta.

“Se kartta ja pahvi, minkä äärellä me kohdataan ja kokoonnutaan, on taideteos, mutta se taika on siinä hetkessä, kun sitä tehdään.” Turun sarjakuvakerhon taiteilija Anna Nummi kiteyttää oivasti yhteisötaiteen ytimen, ihmisten välisen kohtaamisen ja vuorovaikutuksen. Siksi Sata kohtaamista -näyttely ei esittele taideteoksia perinteisessä mielessä vaan niitä yhteisiä hetkiä ja ajatuksia, kokemuksia ja havaintoja, joita kaikille osapuolille matkan varrella kertyi. Näyttely lähtee kiertueelle toukokuussa Naantalista ja päättyy vuoden lopussa Auraan.

 • 18.5.-11.6. Kesti-Maaria, Naantali (Maariankatu 2)
 • 23.-27.5. Kansalaistila, Turku (Kauppakeskus Forum)
 • 27.6.-9.7. Lemun kirjasto (Askaistentie 142)
 • 5.6.-21.6. Mynämäen kirjasto (Keskuskatu 13)
 • 1.8.-31.8. KurkiGalleria, Elisenvaaran oppimiskeskus (Kyröntie 16)
 • 31.8.-17.9. Raision kaupungintalo (Nallinkatu 2)
 • 18.-29.9. Vapari, Kaarina (Kyynäräkatu 3)
 • 2.9.-29.9. Liedon kunnantalo (Kirkkotie 13)
 • 4.-30.10. Paimion kaupungintalo (Vistantie 18)
 • 1.-29.12. Auran kirjasto (Urpontie 2)
 • 4.-28.12. Nousiaisten kirjasto (Moisiontie 17)

Oikeesti jotakin on Turun seudun kuntien kulttuuritoimijoiden verkosto. Sen tarkoituksena on lisätä kuntien välistä kulttuuriyhteistyötä. Verkostossa mukana ovat Aura, Kaarina, Lieto, Mynämäki, Masku Naantali, Nousiainen, Parainen, Paimio, Pöytyä, Rusko, Raisio, Sauvo ja Turku.

Lisätietoja:

Suvi Solkio
läänintaiteilija, yhteisötaide
Taiteen edistämiskeskus
Lounais-Suomen toimipiste
p. 0295330 902
suvi.solkio@taike.fi