Helsinkiläiset sanataiteilijat räppäävät pakolais- ja turvapaikanhakijanuorten kanssa

Helsingin sanataidekoulu ry käynnistää kesäkuun ensimmäisellä viikolla Rap, kieli ja ajatus -projektin, joka toimii alustana nuorten turvapaikanhakijoiden ja jo turvapaikan saaneiden nuorten kanssa työskentelemisestä kiinnostuneille rap-artisteille Helsingin alueella.

Projektin ensimmäisessä vaiheessa Aleksi Salmela, taiteilijanimeltään pastori LEKSI, toteuttaa kesän 2017 aikana Mindspray-nimisen rap-työpajakokonaisuuden, jossa pakolaistaustaiset, pääkaupunkiseudulla asuvat nuoret pääsevät tekemään rap-musiikkia musiikin tekemiseen tarvittavalla laitteistolla nuorelle itselleen mielekkäimmällä ja luontevimmalla kielellä. Nuorten biisit julkaistaan Spotifyssa, minkä lisäksi he pääsevät esiintymään mm. Kallio Block Partyssa elokuussa.

Torstaina 8.6. klo 18-20 runoa, spoken wordia, räppiä ja musiikkia on tarjolla ainakin suomeksi ja englanniksi Kallion kirjasto open micissa. Ikärajatonta, kaikille avointa iltaa emännöi Helsinki Poetry Connectionin Hanna Rentola ja lämppärinä esiintyy myös lontoolainen Arji Manuelpillai, jonka Helsingin sanataidekoulu ry on kutsunut Helsinkiin yhdessä lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija Marjaana Jaranteen (Taiteen edistämiskeskus) kanssa.

Yhteistyö vastaavanlaisissa projekteissa eri puolilla Eurooppaa mukana olevien yhteisö- ja sanataiteilijoiden kanssa mahdollistaa metodien, kokemusten ja parhaiden käytäntöjen jakamisen yli kielirajojen. “Elämme aikaa, jolloin on erityisen tärkeää pohtia ja luoda dialogia ajatuksistamme identiteeteistä, kulttuureista sekä historiastamme. Projekti toimii epäsuorana vastauksena nykyiseen eurooppalaiseen maahanmuutosta käytävään poliittiseen puheeseen, jonka syrjivästä retoriikasta kärsivät eniten juuri lapset ja nuoret”, toteaa Helsingin sanataidekoulu ry:n hallituksen puheenjohtaja, Leidenin yliopistosta maailmanpolitiikan kandidaatiksi heinäkuussa valmistuva Tuure-Eerik Niemi. “Uskomme, että 100-vuotiaassa Suomessa on tilaa erilaisuudelle ja moninaisuudelle. Haluamme omalla toiminnallamme myös rohkaista kaupunkiyhteisöjä olemaan avoimia ja suvaitsevaisia erilaisuudelle.”

Projektikokonaisuus toteutetaan yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Mindspray -työpajat maahanmuuttaja nuorille ovat osa läänintaiteilija Marjaana Jaranteen projektia, joka edistää nuorten pääsyä sanataiteen pariin.

Aleksi Salmela ja Tuure-Eerik Niemi ovat saaneet Suomen Kulttuurirahastolta apurahan Rap, kieli ja ajatus -projektin käynnistämiseen.

Kallion kirjasto open mic
To 8.6. klo 18-20, Kallion kirjasto 

Tapahtuman Facebook-sivu

Arji Manuelpillain runovideo: https://vimeo.com/170932595

Lisätietoja 

Marjaana Jaranne
Lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus / Uusimaa
Tel: +358295 330805
marjaana.jaranne@taike.fi

Tuure-Eerik Niemi
Helsingin sanataidekoulu ry, puheenjohtaja
0400682711
tuureeerikniemi@gmail.com