Pirkanmaa on kulttuurihyvinvoinnin suunnittelun edelläkävijä

Taiteen ja kulttuurin äärellä oleminen tukee merkittävästi kaikkien väestöryhmien hyvinvointia. Kuva: Kuva: Ulrika Berge

Maamme ensimmäinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma on valmistunut laajana yhteistyönä. Sitä oli vauhdittamassa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Taiteen edistämiskeskus. Jokaiselle pirkanmaalaiselle suositellaan taiteeseen ja kulttuuriin osallistumista vähintään 100 minuutin ajan viikossa.

Edellytyksiä kulttuurihyvinvoinnille tuottaa iso joukko toimijoita: valtio, kunnalliset kulttuuripalvelut, taiteen ammattilaiset, kolmas sektori, yksityinen sektori, oppilaitokset, seurakunnat, vapaaehtoiset, järjestöt ja sosiaali- ja terveysalan toimijat. Tavoitteena on tarjota kaikille tasavertaiset mahdollisuudet osallistua taide- ja kulttuuripalveluihin – ja myös toteuttaa itseään taiteen ja kulttuurin keinoin.

”Pirkanmaalla on tehty uraauurtavaa työtä kulttuurihyvinvoinnin edistämiseksi. Nyt hyväksytty suunnitelma antaa vahvan pohjan ponnistaa eteenpäin. Se antaa eväitä vastaavaan suunnitelmalliseen etenemiseen myös muualla maassa. Taike on mielellään jakamassa kerääntynyttä tietotaitoaan suunnitelmia tehtäessä”, toteaa Taiken johtaja Minna Sirnö.

”Tuleva maakuntauudistus muuttaa hallinnon rakenteita ja sen myötä myös eri toimijoiden työnjako pitää järjestää tarkoituksenmukaisesti”, Sirnö jatkaa. Pirkanmaalle ehdotetaan alueellisen kehittämisfoorumin perustamista.

Nyt hyväksytyn suunnitelmana tavoite on mahdollistaa kulttuuristen oikeuksien toteutuminen kaikille pirkanmaalaisille ja siten kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja. Suunnitelma tukee sekä päätöksentekoa että käytännön toimintaa. Se on osa Pirkanmaan terveyden edistämisen työtä, jossa kaikki alueen kunnat ovat mukana.

Lue Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedote

Tutustu suunnitelmaan: Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma (pdf)

Lisätietoja:

Arttu Haapalainen
Läänintaiteilija, taide ja hyvinvointi
Taiteen edistämiskeskus, Pirkanmaan toimipiste
p. 0295 330 843
arttu.haapalainen@taike.fi