Kirjailijat toivat kotiseudun osaksi Mikkelin asuntomessujen katukuvaa ja sisustusta

Alueemme tarinat -teos koostuu seitsemän eteläsavolaisen kirjailijan laatimista lyhyistä teksteistä.

Messualueen kulkuväylille sijoitettu Alueemme tarinat -teos koostuu seitsemän eteläsavolaisen kirjailijan laatimista lyhyistä teksteistä. Kotiseutua ja kodin merkitystä peilaavat ajatelmat kiinnitetään katukuvaan kookkaina asfalttitarroina.

Kirjailijan teksti on lähtökohtana myös Ankkurirannan Suomi 100 -kohteen sisustuksessa (kohde 25). Mikkelin kaupungin museoiden kokoama 1950-luvun sisustuskokonaisuus perustuu Suur-Savo museon kokoelmiin ja mikkeliläisen kirjailija Sirpa Puskalan kirjoittamaan tarinaan huoneiston asukkaista. Kertomus on luettavissa asunnossa.

”Kun sain tehtäväkseni sijoittaa 50-luvun hengessä sisustettuun huoneistoon fiktiiviset asukkaat, päätin antaa kodin nelihenkiselle perheelle: sodassa vammautuneelle Arvi-isälle, lujatahtoiselle Meeri-äidille ja heidän pienille tyttärilleen, Ritvalle ja Pirkolle”, kertoo Puskala.

”Jälleenrakentamisen aikana Suomessa asuttiin usein ahtaasti, mutta sen ajan mittapuun mukaan tässä asunnossa oli tilaa yllin kyllin. Olohuoneen ja keittiösopen lisäksi asuntoon kuului erillinen makuukamari, johon koko perhe mahtui nukkumaan.”

Alueemme tarinat -projektissa ovat mukana myös kirjailijat Reijo Honkonen, Aki Luostarinen, Mari Mörö, Satu Piispa-Hakala, Osmo Ukkonen ja Helena Waris. Seitsemän ajatelmaa on näkyvillä katukuvaan heijastettavina valoteoksina vuoden 2017 loppuun asti Mikkelissä ja Savonlinnassa.

Teosten avulla tuodaan esiin alueen ammattikirjailijoita sekä lisätään ihmisten tietoisuutta Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmasisällöistä ja teemoista Etelä-Savossa. Juhlavuoden valtakunnallinen teema on Yhdessä ja Etelä-Savon oma teema on Koti. Teokset ovat osa Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) #taideliikuttaa-teemavuoden sisältöä. Sen avulla Taike haluaa lisätä taiteen saatavuutta ja saavutettavuutta ihmisten arjessa.

Alueemme tarinat -teokset toteuttavat yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus ja Etelä-Savon maakuntaliitto.

Asuntomessut järjestetään Mikkelissä 14.7.–13.8.2017.

Lisätietoja:

Susanna Kolehmainen
läänintaiteilija, kirjallisuus
Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Savo
p. 0295 330 924
susanna.kolehmainen@taike.fi

Anu-Anette Varho
Suomi 100 -juhlavuoden aluekoordinaattori, Etelä-Savo ja Mikkeli
Etelä-Savon maakuntaliitto
p. 044 7700577
anu-anette.varho@esavo.fi