Arts in the Environment – Nordic Symposium käynnistyy

Helsingissä järjestetään elo-syyskuussa symposium, jossa keskustellaan taiteen ja tieteen rajapinnoista. Symposiumiin liittyy Artist Camp ja näyttely Vartiosaaressa, johon on kutsuttu useita pohjoismaisia ja baltialaisia taiteilijoita. Tutustu internetisivuilla kiinnostavaan ohjelmaan.

Symposium alkaa video- ja performanssitaiteen (31.8.) illalla Suomenlinnassa, jolloin HIAP:in residenssitaiteilija Anna Rubio (Katalonia) esittää Without the tree I’m a dead woman -performanssin. Illana aikana nähdään taiteilija Mari Keski-Korsun kuratoima Nature Unmotifs - lyhytelokuvakooste AV-arkin kokoelmista ja venäläisen Where Dogs Run -taiteilijaryhmän Collector -videoteos.

Perjantaina (1.9.) symposium jatkuu taiteen ja tieteen yhteistyötä pohtivassa seminaarissa Pohjoismaisen kulttuuripisteen tiloissa Kaisaniemessä. Ohjelmassa on kolme osiota (ympäristö)taiteen ja politiikan, tieteen ja estetiikan näkökulmasta. Puhujina on niin taiteilijoita kuin tieteilijöitä eri maista.

(Ympäristö)taiteen ja politiikan keynote-puhuja taiteilija ja tutkija Antti Majava pohtii ympäristötaiteen roolia ympäristökysymyksissä ja miettii, että milloin esimerkiksi taide jättää huomioimatta ympäristön, materian ja ekologisen kehyksen. Taiteilija, kuraattori ja kulttuurityöntekijä Erich Berger, (ympäristö)taiteen ja tieteen keynote-puhuja, tarkastelee miten antroposeenin vaikutuksien pohtiminen ei ole vain tieteen tehtävä.

Lauantaina (2.9.) on ensin neljä eri workshoppia, jonka jälkeen tutustutaan Artist Campin taiteilijoiden tekemiin teoksiin Vartiosaaressa symposiumin näyttelyn avajaisissa. Teoksiin liittyen taiteilijat Mari Keski-Korsu & Grit Ruhland ja Åsa Ståhl & Kristina Lindström pitävät Vartiosaaressa työpajoja viikolla 35, tiedotus ja ilmoittautuminen hoituu Facebook-tapahtumien kautta.

Arts in the Environment - Nordic Symposium näyttely (3.9.­-8.10.) ja Artist Camp (25.8.-3.9.) kokoaa yhteen 20 taiteilijaa yhteensä 11 maasta. Näyttely tarjoaa monenlaisia näkökulmia siihen mitä kaikkea taide voi ympäristössä olla. Teokset vaihtelevat ympäristöään mukailevista installaatioista osallistaviin performansseihin, tilasta tai materiasta lähtöisin olevista ääniteoksista spekulatiiviseen tutkimukseen kasvien reagoimisesta ääneen. Artist Camp ja näyttely luovat Vartiosaaressa mahdollisuuksia tarkastella ihmisen, saaren ja sen rikkaan biodiversiteetin jatkuvasti liikkeessä olevaa vuorovaikutussuhdetta.

Symposiumin teemoista julkaistaan artikkelikokoelma vuonna 2018.

Symposium toteutetaan yhteistyössä muun muassa Taiteen edistämiskeskuksen, Taideyhdistys LARU ART:in, HIAP:in, AV-Arkin, MUU ry:n, Teatterikorkeakoulun kanssa.

Symposiumia ovat tukeneet Pohjoismainen kulttuuripiste, Pohjoismainen kulttuurirahasto ja Suomen kulttuurirahasto. Hankkeen pääkoordinaattorina toimii läänintaiteilija Anu Miettinen.

Seminaarin kumpikin päivä striimataan suorana:

Perjantain seminaari: https://prospectumlive.com/event/nordicenviroart_friday

Lauantain seminaari: https://prospectumlive.com/event/nordicenviroart_saturday

Seminaari Twitterissä: NordicEnviroArt​

http://www.nordicenviroart.org

Lisätietoja:

nordicenviroart@gmail.com

Anu Miettinen, läänintaiteilija, ympäristötaide
Taiteen edistämiskeskus, Helsingin päätoimipiste
p. 0295 330 806
anu.miettinen@taike.fi

Tapahtuman Facebook-sivu:

https://www.facebook.com/nordicenviroart/

Facebook-tapahtuma:

https://www.facebook.com/events/283662038714178/