Sylvi Symposiumi kokoaa yhteen savolaisia sanantaitajia

Suomi100-juhlavuonna symposiumissa nostetaan esiin ansiokkaita savolaisia sanataiteilijoita. Pieksämäellä syyskuussa järjestettävän tapahtuman tavoitteena on kasvattaa ja ylläpitää kiinnostusta kirjallisuutta ja lukemista kohtaan.

Avauspuheenvuoron käyttää professori emeritus Panu Rajala teemanaan Savo ja universum Aila Meriluoton runoudessa. FT Minna Maijalan aiheena on suvaitsevainen ja monikulttuurinen Minna Canth. Kirjailija, teatterintekijä Juha Hurme kertoo Otto Mannisen kääntäjän urasta. Osana symposiumin ohjelmaa nähdään myös Hurmeen ohjaama teatteriesitys, J. I. Vatasen Avuttomia.

Kirjailijoiden tilannetta ja aikalaisuutta sadan vuoden takaa pohtii mikkeliläinen kirjailija Mari Mörö otsikolla Ajan ankarat voimat - Joel Lehtonen ja itsenäisyyden alkuvuodet. Kuopiolainen kirjailija Tatu Kokko palauttaa kuulijat nykypäivään alustuksessaan Erilainen tapa kirjoittaa – käsikirjoitus blogissa. Ristiinalaisen kirjailija Helena Wariksen aiheena on fantasiakirjoittaminen.

Onko savolainen sana ja teksti monipuolista käyttökieltä vai juonikasta jallittelua? Tämä selviää kuopiolaisen murrekirjoittaja ja sanataiteilija Olavi Rytkösen puheenvuorosta. Aarne Haapakoski eli Outsider on mukana Poleenin kellariteatterissa kuultavan nostalgisen Pekka Lipposen seikkailu -kuunnelman kautta.

Kirjallisuustapahtuma on teemallisesti jatkoa vuonna 2016 järjestettyyn uudistettuun Sylvi Symposiumiin, jossa käsiteltiin suomalaisia sanataitureita. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Tapahtuma on osa Taiteen edistämiskeskuksen #taideliikuttaa -teemavuotta sekä Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Sylvi Symposiumi – Savolaisia sanantaitajia Kulttuurikeskus Poleenissa Pieksämäellä 9.-10.9.2017.

Lisätietoja:

Susanna Kolehmainen, läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, p. +358 295 330 924, susanna.kolehmainen@taike.fi

Ilkka Seppä, kulttuurituottaja, p. +358 50 3610 772, ilkka.seppa@pty.inet.fi