Taiken toimipisteille uudet nimet – digitalisaatio uudistaa työskentelytavat

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) eri puolilla maata sijaitsevat toimipisteet on nimetty uudelleen sijaintikaupungin mukaan. Kaikissa toimipisteissä säilyvät nykyiset palvelut.

Toimipisteitä on kaikkiaan yksitoista. Niiden sijaintikaupungit ovat Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Oulu, Pori, Rovaniemi, Tampere, Turku ja Vaasa. Taiken työsarka jakautuu entistä selkeämmin joko valtionavustuksiin ja vertaisarviointiin tai kehittämisohjelmiin ja läänintaiteilijoiden projekteihin.

Apurahojen ja avustusten koko hakuprosessi on digitalisoitu. Hakemukset, päätökset, maksuunpano, selvitykset ja oikaisut liikkuvat saumattomasti verkossa.

”Digitalisoinnin myötä Taiken henkilöstön työtehtäviä on voitu järjestää uudelleen”, toteaa Taiken johtaja Minna Sirnö. ”Kaikissa toimipisteissä tehdään sekä valtakunnallisia että alueellisia tehtäviä.”

Taike on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä uusia avustusmuotoja jaettavaksi, viimeisimpänä festivaali- ja kulttuurilehtituet.

”Lisääntyneiden tehtävien hoitoa helpottaa, kun niitä voi jakaa entistä tasaisemmin eri toimipisteisiin”, Sirnö jatkaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Oulun toimipisteen erityisasiantuntija toimii Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sekä Lapin taidetoimikunnan esittelijänä. Lisäksi hän vastaa kolmen valtakunnallisen avustusmuodon esittelystä.

Taikella on kaikkiaan viisi valtakunnallista kehittämisohjelmaa, ja niissä työskentelee 40 läänintaiteilijaa. Ohjelmia ja läänintaiteilijoiden projekteja koordinoidaan viidestä eri toimipisteestä käsin.

Taiken yhteydessä toimii seitsemän valtion ja 13 alueellista taidetoimikuntaa. Ne päättävät apurahoista ja arvioivat myös yhteisöhakijoiden taiteellista laatua. Hakemuksia on tullut noin 14 000 vuodessa, ja uudet tukimuodot kasvattavat hakemusten määrää entisestään.

Lisätietoja: johtaja Minna Sirnö, minna.sirno@taike.fi