Valotaide kiertää Pohjois-Pohjanmaalla marraskuussa

Tyrnävällä Temmeksen meijeri on yksi kiertueen valaistuista rakennuksista. Kuvaaja: Ainu Palmu.

Valotaidekiertue Loistava Pohjois-Pohjanmaa vie valotaidetta maakunnan kyliin ja kaupunkeihin. Teokset levittäytyvät kymmenelle paikkakunnalle marraskuun aikana.

Valoteosten sisältö ja ulkomuoto rakentuvat paikallisilta asukkailta kerätyn informaation perusteella. Paikallistarinoista poimitaan teoksiin tunnelmia, kuvia, värejä, muotoja ja konkreettisia elementtejä.

Jokaisella paikkakunnalla valotaideteoksissa on kaksi erillistä osaa, lyhtyteos ja rakennuksen valaisu. Teokset sijaitsevat lähellä toisiaan.

Lyhdyt valaisevat maastossa

Kierrätysmateriaaleista valmistetut lyhdyt muodostavat kuvion, kun niitä pysähtyy katsomaan oikeaan kohtaan. Lyhtyteos ja sen pistemäinen kuvio leikittelevät kaksi- ja kolmiulotteisuudella.

Kuvio, minkä katsoja lopulta näkee, liittyy jotenkin paikkaan tai paikassa tapahtuneeseen tarinaan. Jokaisella kiertueen pysähtymispaikalla on oma kuvionsa ja tarinansa.

Rakennukset heräävät henkiin valolla ja videolla

Teoksen toisessa osassa ennalta valittu, merkityksellinen paikka tuodaan esiin valaisulla ja videotaiteella. Valolla tuodaan rakennuksen henki esiin. Myös yleisö voi halutessaan vaikuttaa teoksen ulkoasuun valitsemalla ennalta ohjelmoiduista vaihtoehdoista valotilanteita ja värejä.

Teoksessa käytetään myös videota. Videoteos heijastetaan valaistuun rakennukseen sisältä käsin, jolloin video tulee näkyväksi yleisölle esimerkiksi ikkunan kautta ulospäin. Paikallisilta kerätyt tarinat, jotka liittyvät paikkaan ja rakennukseen, antavat pohjan taiteilijoiden työstämälle kuvastolle ja videomateriaalille.

Kiertueen taiteelliseen työryhmään kuuluvat kuraattori Jukka Huitila, valotaiteilija Ainu Palmu, kuvataiteilija Heidi Kesti sekä valoteknikko Tuomas Turpeenoja.

Aikataulu ja tapahtumapaikat

8.–9.11. Kuusamo – Porkkatörmän lastensairaala & takapihan ranta

10.11. Pudasjärvi – Kurenalan koulu & takapihan metsäalue

11.11. Utajärvi – Virastotalo & pihapiiri

15.11. Pyhäjärvi – Mörkötorni radan varressa & Lossiranta

16.–17.11. Ylivieska – Ylivieskan kirkon rauniot & VR:n Kasarmialue

18.11. Raahe – Heikun talon pihapiiri & vankityrmä

22.11. Tyrnävä – Temmeksen Meijeri & Zetka-baari

23.11. Kempele – Junttilan autiotila

24.11. Ii – Valtarintie 2 & kirkkopuisto

25.–26.11. Oulu – Yliopiston entinen varhaiskasvatuskampus, Maunonkatu 2

Teokset ovat avoinna yleisölle jokaisena kiertueen päivänä klo 18.00–20.00.

Facebook-tapahtumat:

Loistava Pohjois-Pohjanmaa 8.–18.11. (Kuusamo, Pudasjärvi, Utajärvi, Pyhäjärvi, Ylivieska, Raahe)

Loistava Pohjois-Pohjanmaa 22.–26.11. (Tyrnävä, Kempele, Ii, Oulu)

Loistava Pohjois-Pohjanmaa -valotaidekiertue on osa virallista Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa. Kiertueen järjestää Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Lumo-valofestivaalin kanssa ja se on Taiken #taideliikuttaa-teemavuoden projekti.

Kiertuetta ovat tukeneet mukana olevien kuntien lisäksi Taiteen edistämiskeskus, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Oulun Energia.

Lisätiedot:

Leevi Lehtinen
Läänintaiteilija, valotaide
Taiteen edistämiskeskus
leevi.lehtinen@taike.fi
p. 0295 330 862