Kuvanveistäjät Tiina Laasonen ja Jaakko Pernu saivat Pohjanmaan taidepalkinnot

Pohjanmaan taidetoimikunta palkitsi kaksi kuvanveistäjää laaja-alaisesta työstään taiteilijoina. Tiina Laasonen ja Jaakko Pernu ovat ilmaisullaan venyttäneet perinteisen kuvanveiston rajoja. Veikkausvoittovaroista maksettavat palkinnot ovat 2 500 euron suuruisia.

Toimikunta perusteli palkintoja seuraavasti:

Kuvanveistäjä Tiina Laasonen (s. 1968 Kauhavalla) kunnioittaa veistoksissaan materiaalia ja sen olemusta. Hän valitsee teosten puulajin kulloisenkin ideansa perusteella. Laasosen työprosessi on hidas, vaitonainen ja samaa työvaihetta toistava.

Näyttelyissään Tiina Laasonen veistää tilaa veistoksillaan. Hänen tilansa luovat aistimuksia ja antavat mahdollisuuden tuntea. Laasosella on ollut lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Hänen teoksiaan on hankittu myös moniin kokoelmiin.

Kuvanveistäjä, ympäristötaiteilija Jaakko Pernu (s. 1958 Kälviällä) pohtii teoksissaan ihmisen ja luonnon vuorovaikutteisuutta. Hänen museoon tai galleriaan esille asetetut teoksensa ovat osa määriteltyä taidemaailmaa, mutta yhtä hyvin hänen teoksiinsa voi törmätä oudoilla reiteillä sattumalta.

Pernun työskentelyprosessi on suoraa jatkoa suomalaiselle käsin tekemisen vimmalle. Hän suosii luonnonmateriaaleja, kuten raakapuuta. Hän on työskennellyt useammalla mantereella, Kanadasta Kiinaan. Jaakko Pernun esimerkki näyttää, miten maailma on avoin Kälviästäkin käsin, jos ihmisellä on näkemystä ja käsin tekemisen taitoa.

Pohjanmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Ulla Lassila, erityisasiantuntija, ulla.lassila@taike.fi, 0295 330 860.