Säveltäjät Jonne Valtonen ja Roger Wanamo saivat Pirkanmaan taidepalkinnon

Pirkanmaan taidepalkinnon saajat Jonne Valtonen ja Roger Wanamo ovat onnistuneet tuomaan nuorta yleisöä sinfoniakonsertteihin mm. pelimusiikin avulla.

Pirkanmaan taidetoimikunta palkitsi Valtosen ja Wanamon musiikin raja-aitojen rikkomisesta ja uusien kuulijoiden löytämisestä taidemusiikille. Palkinto on 5 000 euroa, ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Jonne Valtonen (s. 1976) ja Roger Wanamo (s. 1981) ovat rikkoneet konserttimusiikin, elektronisen musiikin ja pelimusiikin välisiä raja-aitoja. He ovat löytäneet omanlaisensa tien tuoda uutta nuorta yleisöä sinfoniakonsertteihin ja tutustuttaa konsertteihin tottumattomat kuulijat perinteisen taidemusiikin saloihin. Heidän tunnetuin teoksensa, Final Symphony -konserttisarja, pohjautuu Final Fantasy -pelien musiikkiin.

Viimeisen vuosikymmenen aikana parivaljakko on pääasiassa säveltänyt, orkestroinut ja sovittanut pelimusiikkia sinfoniaorkestereille. Heidän omaleimainen musiikkinsa on valloittanut kuulijoita ympäri maailmaa Australiaa ja Yhdysvaltoja myöten. Konserttikokonaisuuksia ovat esittäneet muun muassa Tokion filharmonikot sekä Lontoon sinfoniaorkesteri, joka on myös äänittänyt yhden Final Symphony -konsertin. Suomessa Valtosen ja Wanamon teoksia ovat esittäneet muun muassa Tampere Filharmonia ja Tapiola Sinfonietta.

Jonne Valtonen ja Roger Wanamo ovat molemmat valmistuneet Tampereen Ammattikorkeakoulusta pääaineinaan sävellys ja ovat hyviä esimerkkejä sävellysluokan kansainvälisestikin korkeasta tasosta. He ovat onnistuneet luomaan sävelkielen, joka puhuttelee kuulijoita iästä ja musiikinkuuntelutaustasta riippumatta.

Prismotivering:

Jonne Valtonen (f. 1976) och Roger Wanamo (f. 1981) har rivit skrankorna mellan konsertmusik, elektronisk musik och spelmusik. De har funnit ett eget sätt för att få ung publik till symfonikonserter och introducera konstmusikens hemligheter för åhörare som är ovana vid konserter. Deras mest kända verk, konsertserien Final Symphony, baserar sig på musiken i Final Fantasy-spelen.

Under det senaste decenniet har duon i huvudsak komponerat, orkestrerat och arrangerat spelmusik för symfoniorkestrar. Deras egenartade musik har erövrat lyssnare världen över, ända i Australien och USA. Konserthelheter har framförts av bland annat Tokyo Philharmonic Orchestra och London Symphony Orchestra  som också har spelat in en Final Symphony-konsert. I Finland har Valtonen och Wanamos verk uppförts av bland annat Tampere Filharmonia och Tapiola Sinfonietta.

Dessa komponister utbildade vid Tammerfors konservatorium har lyckats skapa ett tonspråk som tilltalar lyssnare oavsett ålder och musiklyssnarbakgrund.

Pirkanmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Sari Ilmola, erityisasiantuntija, sari.ilmola@taike.fi, p. 0295 330 830.