Valokuvaaja Matti Salmi sai Keski-Suomen taidepalkinnon

Valokuvaaja Matti Salmi palkittiin Keski-Suomen taidepalkinnolla. Kuvassa taidetoimikunnan varapuheenjohtaja Jouni Koskimäki (vas.), Matti Salmi ja taidetoimikunnan puheenjohtaja Tuukka Toijanniemi.

Keski-Suomen taidetoimikunta palkitsi Matti Salmen pitkäaikaisesta ja laajasta työstä keskisuomalaisen taide- ja kulttuurikentän kuvaajana. Palkinto on 5 000 euroa, ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Matti Salmi (s. 1941) on pitkän linjan valokuvaaja, jonka ura ulottuu kuudelle vuosikymmenelle ja jatkuu edelleen. Salmi opiskeli Jyväskylän yliopistossa liikunnan opettajaksi 1960-luvulla ja valokuvasi ahkerasti jo opiskeluaikana yliopiston tapahtumia ja opiskelijaelämää. Valokuvaus vei pian miehen mennessään ja Salmi toimi yliopiston virallisena valokuvaajana vuodesta 1967 aina vuoteen 1990 saakka.

Tapahtumien, vierailujen ja juhlien lisäksi kuvattavaa riitti myös yliopiston arjessa. Matti Salmi kertoo liikkuneensa kampuksella aina kamera mukanaan, sillä koskaan ei voinut tietää, mitä kiinnostavaa tulee vastaan. Vuosien mittaan hänelle on kertynyt laaja kuva-arkisto, josta riittää ammennettavaa vielä moneen näyttelyyn.

Yliopistossa työskentelyn jälkeen Salmi on toiminut freelancerina ja kuvannut eri lehdille ja tapahtumille. Jyväskylän Kesän kuvaajana hän toimi vuosina 1998−2014. Salmi on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin sekä pitänyt myös omia valokuvanäyttelyitä. Viime vuonna hänen valokuvistaan järjestettiin näyttely ”Matin mielikuvia 1957-1990” Keski-Suomen museoon.

Keski-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Sari Ilmola, erityisasiantuntija, sari.ilmola@taike.fi, p. 0295 330 830.