Kirjailijat Aino Havukainen, Sami Toivonen sekä Kalle Veirto saivat lastenkulttuurin valtionpalkinnot

Kirjailijat ja kuvittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat luoneet suositun lastenkirjasarjan Tatu ja Patu, jonka oikeudet on myyty yli 20 maahan.

Lastenkulttuurin tekijöitä palkittiin lastenkulttuurin valtionpalkinnolla. Valtionpalkinnon saivat kirjailijat ja kuvittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen sekä kirjailija Kalle Veirto. Ministeri Terho jakoi palkinnot perjantaina 17. marraskuuta Helsingissä.

Lastenkulttuurin valtionpalkinto on Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä tunnustus kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä lastenkulttuurityöstä. Palkinnon voi saada myös taiteilija, joka on toiminut pitkään ja ansiokkaasti lastenkulttuurin hyväksi.  Molemmat palkinnonsaajat saivat 15 000 euroa. Lastenkulttuurin valtionpalkinnoilla haluttiin tänä vuonna nostaa esiin kirjailijoiden merkitys lasten ja nuorten lukuharrastuksen edistäjänä. 

Palkinnot myönnetään Veikkauksen tuotoista.

Lastenkulttuurin valtionpalkintojen palkintoperustelut:

Kirjailijat ja kuvittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat vieneet lapset ja vähän vanhemmatkin lukijat Tatun ja Patun ihmeelliseen maailmaan. Outolan veljesten seikkailut ovat ehtymättömiä, ja kuvitus riemastuttaa. Sekä kerronta että kuvitus aiheuttavat oivaltamisen riemua. Riemua välittyy myös Tatu ja Patu -elokuvista ja näytelmistä. Lastenkirjoja tiiviisti yhdessä luovan, Sastamalassa asuvan taiteilijapariskunnan viimeisin teos on innovatiivinen satukirja, joka osallistaa niin pienen lukijansa kuin pienelle lukijalle lukijan.

Aino Havukaista ja Sami Toivosta voi pitää lastenkulttuurin moniosaajina. Heidän kättensä jälki näkyy oman tuotannon lisäksi muun muassa Risto Räppääjä -kirjojen kuvituksissa. Havukainen ja Toivonen ovat edistäneet myös suomalaista kulttuurivientiä: Tatu ja Patu -kirjasarjan oikeuksia on tähän mennessä myyty yli 20 maahan. 

Nuortenkirjailija Kalle Veirto on julkaissut lähes 30 lasten- tai nuortenkirjaa. Hänen humoristiset, jännittävät ja myötäelävät kirjansa ja kirjasarjansa ovat rohkaisseet varsinkin poikia lukemaan. Hänen kirjoistaan löytyy jalkapalloa, salibandyä ja salapoliisiharrastusta.

Lahtelaisen Kalle Veirron kirjojen tyylilajin on sanottu olevan kovaksi keitettyä naivismia, jossa on tennissukka-anarkistista asennetta. Veirron kielellisesti leikkivissä kirjoissa seikkaillaan vaikkapa kesässä, konsoleissa, isän ja pojan suhteessa, suvaitsevaisuudessa ja vääjäämättömissä yhteenotoissa.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Ulla Lassila, ulla.lassila@taike.fi, p. 0295 330 860.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 17.11.2017

Valokuvia palkintojenjakotilaisuudesta OKM:n Flickr-sivuilta