Wauhaus sai näyttämö- ja esitystaiteen valtionpalkinnon

Valtionpalkinnon saanut taidekollektiivi Wauhausin teos Church of Internet (2017) oli osa Kiasma-teatterin ARS17-ohjelmistoa. Teos on peli, jota yleisö pelaa yhdessä.

Valtion esittävien taiteiden toimikunta on myöntänyt vuoden 2017 näyttämö- ja esitystaiteen valtionpalkinnon taidekollektiivi Wauhaus ry:lle. Valtionpalkinnon jakoi kulttuuriministeri Sampo Terho. Arvoltaan 14 000 euron suuruinen palkinto maksetaan Veikkauksen tuotoista.

Palkintoperustelut:

Wauhaus ry on monitaiteinen taidekollektiivi, joka tekee nykyteatteria, esitystaidetta, tanssiteoksia, sosiaalista koreografiaa, konsepteja ja työpajoja. Wauhausin keskeisiä jäseniä ovat ohjaaja Anni Klein, lavastaja ja valosuunnittelija Samuli Laine, äänisuunnittelija Jussi Matikainen, koreografi Jarkko Partanen, äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo ja tuottaja Jonas Welander.

Nuori ryhmä on tehnyt useita omaäänisiä, rohkeita, uudistavia ja onnistuneita teoksia. Ryhmälle on ominaista kunkin teosteeman ennakkoluuloton käsittely, mikä tuottaa yllättäviä, ajankohtaisia ja esteettisesti viimeisteltyjä teoksia ja tapahtumia, joissa yhdistyvät hienosti teknologia, yhteisöllisyys, immersiivisyys ja tietoisuus esittävien taiteiden traditioista.

Kansainvälisesti orientoitunut kollektiivi on esimerkki siitä, milloin taiteenalakohtainen kategorisointi ei ole relevanttia ja miten epähierarkkinen ensembletekeminen on päivittynyt 2000-luvulle. Teokset ovat kokonaisvaltaisia tapahtumia ja käsittelevät ajankohtaisia aiheita yleisöjä kiinnostavalla tavalla.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 24.11.2017

Kuvia jakotilaisuudesta: OKM/Katarina Koch

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Mari Karikoski, mari.karikoski@taike.fi, p. 0295 330 706