Kirjailija Antti Heikkinen sai Pohjois-Savon taidepalkinnon

Pohjois-Savon taidetoimikunta palkitsi kirjailija Antti Heikkisen vahvasta läpimurrosta. Palkinto on 5 000 euroa, ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Kirjailija ja näyttelijä Antti Heikkinen on tehnyt poikkeuksellisen vahvan läpimurron suomalaisessa taiteessa lyhyen ajan sisällä. Heikkinen kirjoittaa, dramatisoi, näyttelee, laulaa ja tekee stand up -komiikkaa.

Antti Heikkinen on kirjoittanut kolme romaania, teokset Pihkatappi, Matkamies maan sekä tänä syksynä ilmestyneen Mummon. Hän on kirjoittanut myös Juice Leskisen, Jaakko Tepon ja Heikki Turusen elämäkerrat, joissa hän osoittaa, että savon kieli taipuu ajan hermolla ja on edelleen kielistä kulkevinta.

Heikkinen dramatisoi iisalmelaiselle Koljonvirta Teatterille Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi spektaakkelin Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta. Esityksessä kaikille tutut hahmot syvenivät ja pelkistyivät. Heikkinen itse näytteli Antti Rokan roolin. Kuopion kaupunginteatteri esitti pari vuotta sitten Heikkisen esikoisteoksesta Pihkatappi dramatisoidun näytelmän, jossa Heikkinen näytteli pääosan.

Teoksillaan ja taiteellaan Antti Heikkinen on osoittanut, että maaseutumme on vielä voimissaan, vaikka murros Kekkosen ajasta EU-Suomeen on ollut raju ja nopea.

Pohjois-Savon taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Mikael Karikoski, erityisasiantuntija, mikael.karikoski@taike.fi, p. 0295 330 880.