Kuvanveistäjä Anneli Sipiläinen ja näyttelijä Hannu Salminen saivat Hämeen taidepalkinnon

Kuvanveistäjä Anneli Sipiläinen ja näyttelijä Hannu Salminen saivat Hämeen taidepalkinon.

Hämeen taidetoimikunta palkitsi kuvanveistäjä Anneli Sipiläisen ja näyttelijä Hannu Salmisen elämäntyöstään taiteilijoina. Palkinnot ovat 2 500 euron suuruisia, ja ne maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunta perusteli palkintoja seuraavasti:

Kuvanveistäjä Anneli Sipiläinen asuu ja työskentelee Hikiällä. Hänen teoksistaan välittyy vahva luontoa kunnioittava ja inhimillinen näkemys. Sipiläisen pronssista ja puusta tekemiä veistoksia nähtiin viimeksi kesällä helsinkiläisessä Galleria Sculptorissa. Sipiläinen on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut moniin ryhmänäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomailla. Hänen teoksiaan on muun muassa Ateneumin taidemuseon ja Wäinö Aaltosen museon kokoelmissa, samoin useiden kaupunkien ja säätiöiden kokoelmissa.

Taiteellisen työnsä ohessa Sipiläinen on opettanut Taideteollisessa korkeakoulussa ja hoitanut siellä myös professorin virkaa. Sipiläinen valmistui Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1971. Hän kuuluu Suomen kuvanveistäjäliittoon, Hyvinkään taiteilijaseuraan sekä Ars-Hämeeseen.

Näyttelijä Hannu Salminen on tehnyt elämäntyönsä Lahden kaupunginteatterissa ja Teatteri Vanhassa Jukossa. Hän on ollut Vanhan Jukon keskeinen voima ja vaikuttaja ja toimi pitkään sen hallituksen puheenjohtajana.

Viime vuosina Salminen on näytellyt Teatteri Vanhassa Jukossa useita hienoja rooleja muun muassa Shakespearen näytelmässä Richard III, Dario Fon näytelmässä Al Dente - Tarina avioliitosta sekä Mrożekin näytelmässä Emigrantit, jonka hän myös ohjasi. Kaikista näistä roolisuorituksistaan Salminen on saanut ylistäviä arvosteluja.

Salminen valmistui Tampereen yliopiston Näyttelijäntyön laitoksen kolmannelta vuosikurssilta vuonna 1977.

Hämeen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Mari Karikoski, erityisasiantuntija, mari.karikoski@taike.fi, p. 0295 330 706.