Uudenmaan taidepalkinto tanssija, koreografi Valtteri Raekalliolle

Uudenmaan taidetoimikunta palkitsi tanssitaiteilija Valtteri Raekallion monimuotoisesta ja vaikuttavasta taiteellisesta työstä. Palkinto on 5 000 euroa, ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Tanssitaiteilija Valtteri Raekallio (s. 1982) luo omanlaistaan, yhteiskunnallista ja ajankohtaista esitystaidetta, jossa erilaiset ilmaisukeinot – tanssi, fyysinen teatteri, teksti, ääni, kuva ja tilataide – yhdistyvät luontevasti. Raekallio soveltaa töissään osallistavan esityskokemuksen periaatteita ja antaa katsojan valita, mitä tämä näkee ja kokee ja kuinka pitkään.

Teoksessaan Neuromaani (2016) Raekallio rikkoi esitystapahtuman konventioita, mikä näkyi ennakkomainonnasta yleisön vastaanottoon ja esitystilan valintaan. Marian sairaalassa yleisö oli samanaikaisesti keskellä tuttua ja tuntematonta. Esityksen aistielämyksiin kuului myös haju.

Raekallion teokset ovat taiteellisesti ammattitaitoisia ja viimeisteltyjä, hallitun kaoottisia tilanteita, jotka horjuttavat perinteistä tapaa katsoa esitystä yksin omalta paikaltaan. Sairaalan lisäksi Raekallio on rakentanut ryhmineen maailmoja esimerkiksi maanalaiseen pommisuojaan, hylättyyn kulttuurikeskukseen ja varastorakennukseen.

Valtteri Raekallio on lyhyessä ajassa noussut suomalaisen tanssitaiteen kärkeen. Hänen tanssiryhmänsä Raekallio Corp työllistää myös muita tanssijoita.

Uudenmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Nea Leo, erityisasiantuntija, nea.leo@taike.fi, p. 0295 330 718