Elokuvataiteen valtionpalkinnon sai foley-artisti Heikki Kossi

Foley-artisti luo elokuvien äänimaailmaan pienten merkityksellisten äänien avulla. Valtionpalkinnon saanut Heikki Kossi on alallaan maailman arvostetuimpia taiteilijoita. Kuva: H5 Film Sound

Valtion audiovisuaalisten taiteiden toimikunta on myöntänyt vuoden 2017 elokuvataiteen valtionpalkinnon foley-artisti Heikki Kossille. Valtionpalkinnon jakoi kulttuuriministeri Sampo Terho. Arvoltaan 14 000 euron suuruinen palkinto maksetaan Veikkauksen tuotoista.

Palkintoperustelut:

Heikki Kossi on ansioitunut kotimaisten ja kansainvälisten näytelmä-, lyhyt- ja dokumenttielokuvien sekä tv-draaman ja animaatiotuotantojen foley-artistina. Kossi on alallaan maailman arvostetuimpia ja kysytyimpiä taiteilijoita, ja hänen panoksensa kuuluu monissa elokuvissa, kuten Juho Kuosmasen Hymyilevässä miehessä ja Sofia Coppolan Lumotuissa.

Palkinnollaan audiovisuaalisten taiteiden toimikunta haluaa nostaa esille Heikki Kossin ja foley-artistien merkitystä audiovisuaalisten taiteiden alalla. Foley-äänillä on ratkaiseva merkitys elokuvan äänimaailmalle osana tarinankerrontaa.

Heikki Kossi on ansioituneesti luonut elokuviin tunnelmaa, merkityksiä ja äänimaailmaa dialogin, musiikin ja kuvauksien aikana nauhoitettujen äänien rinnalle. Kossi on mestari luomaan pieniä, tarkkoja ja merkityksellisiä ääniä elokuviin, kuten vaatteen kahahduksen tai lattian narahduksen, jotka luovat katsojalle illuusion lähellä olevasta henkilöstä, vaikka hän olisi vielä näkymättömissä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 8.12.2017

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Sari Ilmola, sari.ilmola@taike.fi, p. 0295 330 830.