Maakuntalehdet Ilkka ja Pohjalainen antoivat etusivunsa taiteelle

Taittaja Pia Ojanen sijoittaa valokuvataiteilija Patricia Rodaksen teosta Pohjalaisen etusivulle. Kuva: Jenni Latva

Ilkka ja Pohjalainen haluavat juhlistaa 100-vuotiasta Suomea antamalla näkyvimmän ja arvokkaimman paikkansa taiteelle. Itsenäisyyspäivänä lehdet julkaisivat etusivuillaan taideteokset, jotka valittiin luonnosehdotusten pohjalta.

Maakuntalehdet Ilkka ja Pohjalainen tarttuivat valokuvataiteen läänintaiteilija Jenni Latvan ehdotukseen, ja päättivät luovuttaa etusivunsa taiteelle itsenäisyyspäivänä 6.12.2017. Jo aiemmin Latva on tuonut taidetta helposti lähestyttäväksi esimerkiksi ostoskeskuksiin, juna-asemille ja uimahalleihin. Luonteva jatko tälle oli tuoda taidetta suoraan ihmisten koteihin ei niin tavanomaisella tavalla.

Ilkan päätoimittajan Satu Takalan mukaan etusivun taide on kunniakas tapa juhlistaa satavuotiasta Suomea. ”Halusimme tällä tempauksella nostaa taiteen arvostusta, osoittaa kunniaa satavuotiaalle Suomelle ja saada keskustelua aikaan, sehän on median tarkoitus aina pohjimmiltaan.” Takala kertoo.

Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa arvelee, että historiallista etusivua ei ohiteta olankohautuksella: ”Etusivun valokuvataide herättää taatusti erilaisia ajatuksia ja näkemyksiä, kuten hyvä taide aina tekee.”

Etusivuilla julkaistavat teokset valittiin kutsukilpailun kautta, johon työryhmä tilasi kahdeksalta alueen taitelijalta luonnosehdotukset. Teosten toivottiin kuvaavan, ottavan kantaa, kertovan tai peilaavan Suomen satavuotista historiaa.  ”Kaikki luonnokset olivat hyviä ja pohdittuja. Taiteilijat olivat lähteneet käsittelemään asiaa erilaisista ja ennalta arvaamattomistakin näkökulmista”, toteuttamisesta vastannut läänintaiteilija Jenni Latva sanoo.

Ilkan etusivulla julkaistiin Timo Konttisen Presidenttipeliä-teos, joka on kollaasi Suomen presidenteistä. Pohjalaisen etusivulla puolestaan julkaistiin Patricia Rodaksen valokuvataideteos: Det börjar med jämlikhet – Tasa-arvosta se alkaa.

Taiteen edistämiskeskuksen aloitteesta syntynyt projekti toteutettiin yhteistyössä Ilkan, Pohjalaisen ja Taiken kanssa, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Onnistuneelle kokeilulle on näillä näkymin luvassa jatkoa myös ensi vuonna uusien yhteistyökumppaneiden kanssa.

Lisätietoja:

Jenni Latva, valokuvataiteen läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Vaasan toimipiste
jenni.latva@taike.fi, puh. 0295 330 811 

Satu Takala, Ilkan päätoimittaja
satu.takala@ilkka.fi, puh. 06 2477841 tai 050 52 30 192

Toni Viljanmaa, Pohjalaisen päätoimittaja
toni.viljanmaa@pohjalainen.fi, puh.  050 41 64 348