Kuvanveistäjät Pekka ja Teija Isorättyä saavat Lapin taidepalkinnon

Lapin taidetoimikunta palkitsi kuvanveistäjät Pekka ja Teija Isorättyän heidän laaja-alaisesta työstään taiteilijoina. Veikkausvoittovaroista maksettava palkinto on 5 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Kuvanveistäjät Pekka ja Teija Isorättyä ovat esimerkkejä nykyaikaisista kansainvälisistä taiteilijoista. He ovat työskennelleet, pitäneet näyttelyjään ja esittäneet performansseja kolmella eri mantereella. He todistavat, ettei pohjoisuus ole taiteilijalle este menestymiseen ja näkyväksi tulemiseen.

Pekka ja Teija Isorättyä tutkivat ihmistä taiteen ja teknologian keinoin. Heidän veistoksensa ovat kineettisiä, taiderobotteinakin niistä puhutaan. Isorättyät tekevät elektromekaanista biotaidetta: he käyttävät orgaanisia materiaaleja ja yhdistävät niihin toimivan, käytetyn moottorin. On väitetty, että heillä on posthumanistiset juuret, jotka ulottuvat aina renessanssin lopulle.

Ainakin Isorättyöillä on peräpohjalaiset juuret, alkuperäisinä torniolaisina. Aalto-yliopistosta valmistuneet taiteen maisterit jatkavat moninaisella taiteellisella tiellään perhekollektiivina. Parhaillaan Isorättyöiden taidetta on nähtävillä Kiasman näyttelyssä, joka esittelee tämän vuoden Ars Fennica -palkintoehdokkaat.

Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Ulla Lassila, erityisasiantuntija, ulla.lassila@taike.fi, 0295 330 860.