Muotoilija Anna Kurkela ja kuvataiteilija Hanna-Riikka Heikkilä saivat Pirkanmaan taidepalkinnon

Kuva: Jonna Hietala

Pirkanmaan taidetoimikunta palkitsi muotoilija Anna Kurkelan ja kuvataiteilija Hanna-Riikka Heikkilän Papu Design Oy:n tuotteiden suunnittelusta. Vuoden 2018 taidepalkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Muotoilija, yrittäjä Anna Kurkela (s. 1982) yhdistää työssään luovuuden, kaupallisuuden ja ekologisuuden. Hän on lastenvaatebuumin edelläkävijä, jonka rohkeus ja ennakkoluulottomuus ovat avanneet tietä alan kärkeen ja löytäneet kanavia myös kansainväliseen levitykseen. Kurkela raivaa tietä muille alalle pyrkiville.

Kuvataiteilija Hanna-Riikka Heikkilä (s. 1979) kertoo pieniä tarinoita leikkisällä, huumorin sävyttämällä tavalla. Hänen ilmaisunsa on raikkaan ilmavaa ja pelkistettyä.

Heikkilän persoonallinen ja helposti tunnistettava kädenjälki elävöittää Kurkelan suunnittelemia vaatteita, jotka ovat tyyliltään minimalistisia, pelkistettyjä ja joskus jopa veistoksellisia. Yhteistyö synnyttää laadukkaita, käytännöllisiä ja samalla tyylikkäitä tuotteita. Yhteisinä arvoina ovat ekologisuus ja vastuullisuus. Kurkelan ja Heikkilän yhteistyö on hyvä esimerkki siitä, miten taiteilijan ammattitaitoa hyödyntäen teollisesti valmistettavista tuotteista tehdään kiinnostavia ja omaleimaisia. Kurkela ja Heikkilä tuottavat arjen luksusta, joka parantaa elämänlaatuamme.

Suurin osa Papu Designin tuotteista on suunnattu lapsille. Aikuisille suunnitellut mallistot ovat lasten vaatteiden tavoin rentoja ja leikkisiä. Papu-tuotteet tuovat arjessa iloa muillekin kuin vaatteiden käyttäjille – eräänlaista ympäristötaidetta siis.

Anna Kurkela on valmistunut muotoilijaksi (AMK) Wetterhoffilta, Hämeen Ammattikorkeakoulusta. Hän perusti Papu Designin vuonna 2012 ja toimii yrityksen pääsuunnittelijana.

Hanna-Riikka Heikkilä valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2004 ja piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Helsingissä samana vuonna. Hänen teoksiaan on nähty useissa yksityis-, yhteis- ja ryhmänäyttelyissä. Heikkilä on toiminut Papu Design Oy:n taiteellisena johtajana, kuvittajana ja kuosien suunnittelijana yrityksen perustamisesta, vuodesta 2012 lähtien.

Pirkanmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. Palkinto maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Lisätietoja:Sari Ilmola, erityisasiantuntija, sari.ilmola@taike.fi, 0295 330 830.