Musiikkineuvos Anneli Kuparinen sai Hämeen taidepalkinnon

Lahtelainen musiikkineuvos Anneli Kuparinen on tehnyt merkittävän elämäntyön kantelemusiikin parissa. Kuva: Timo Väänänen

Hämeen taidetoimikunta palkitsi musiikkineuvos Anneli Kuparisen elämäntyöstään kantelemusiikin parissa. Vuoden 2018 taidepalkinto on 5 000 euron suuruinen.

Lahtelainen musiikkineuvos Anneli Kuparinen on tehnyt merkittävän elämäntyön kantelemusiikin parissa. Hänen toimintansa on ratkaisevasti vaikuttanut siihen, että Suomeen on syntynyt uusi ammattilaismusiikin alue – kanteleesta on kehittynyt moderni taidemusiikin ammattilaisten soitin.

Kuparinen sai karjalaisen kanteleen perinteen jatkaakseen äidiltään Tyyne Niikolta. Kuparinen on rohkeasti uudistanut taidemusiikin korkeatasoista koulutusta. Hän laati kantelemusiikin keskeiset tutkintosisällöt musiikkiopistoihin ja konservatorioihin 1970–80-luvuilla ja koulutti Suomen ensimmäiset konservatoriotasoiset kantelemusiikin ammattilaiset Lahden konservatoriossa. Kuparinen on myös edistänyt voimakkaasti uusien kantelemusiikkisävellysten syntymistä.

Anneli Kuparinen johti Finn-Kanteleet -orkesteria 1970-luvulta vuoteen 2001 asti. Orkesteri toimii Lahdessa ja täyttää ensi vuonna 80 vuotta. Kuparinen on myös Kanteleliiton perustajajäseniä.

Hämeen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. Palkinto maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Lisätietoja: Mari Karikoski, erityisasiantuntija, mari.karikoski@taike.fi, p. 0295 330 706.