Kerttu Horila ja Eila Minkkinen saivat Satakunnan taidepalkinnon

Kerttu Horila ja Eila Minkkinen saivat Satakunnan taidepalkinnon. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Satakunnan taidetoimikunta palkitsi elämäntyöpalkinnolla kaksi taiteilijaa, Kerttu Horilan ja Eila Minkkisen, joiden uralla on ollut paljon yhteneväisiä piirteitä. Vuoden 2018 taidepalkinnot ovat 2 500 euron suuruisia.

Kerttu Horila ja Eila Minkkinen ovat asuneet ja toimineet jo vuosikymmenien ajan Raumalla, ja näkyvinä hahmoina he ovat rikastuttaneet kaupungin taide-elämää. Horila ja Minkkinen ovat kulkeneet rohkeasti omia polkujaan ja vaikuttaneet aktiivisesti taidealan yhdistyksissä ja järjestöissä.

Eila Minkkinen debytoi taiteilijana vuonna 1967 ja piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 1971. Hänet tunnetaan korumuotoilustaan sekä metallitöistään, mutta ennen kaikkea taiteensa monipuolisuudesta. Vuosien mittaan Minkkinen on liikkunut sujuvasti korutaiteesta niin kuvanveistoon kuin lasitaiteeseen. Hän on ottanut uteliaalla tavalla käyttöön uusia tekniikoita, ja hänen työskentelyään leimaa vahva käsillä tekemisen taito.

Kerttu Horila opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa keramiikkataiteen osastolla, mutta valmistuttuaan suuntautui melko nopeasti keraamiseen kuvanveistoon. Horila tunnetaan suurista, ihmistä kuvaavista keramiikkaveistoksistaan, mutta hänen tuotantonsa käsittää myös installaatioita, maalauksia ja piirroksia.

Horilaa on aina kiinnostanut ihminen. Hän kuvaa ihmisten ilmeitä ja eleitä sekä erilaisia tilanteita lämmöllä, oivalluksella ja huumorilla. Keskeisenä aiheena hänen tuotannossaan ovat olleet erityisesti naisen elämä erilaisine näkökulmineen ja tilanteineen. Katsojan on helppo samaistua Horilan teoksiin, kokea ne omakohtaisesti ja tunnistaa niiden arkirealismi.

Rauman taidemuseo on 2010-luvulla muistanut kumpaakin taiteilijaa retrospektiivisellä näyttelyllä. Kerttu Horilan näyttely Meistä naisista ja vähän miehistäkin nähtiin museolla vuonna 2013 ja Eila Minkkisen Osaatteko valssata neiti Minkkinen? vuonna 2015.

Satakunnan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. Palkinto maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Lisätietoja:

Henri Terho, erityisasiantuntija, henri.terho@taike.fi, p. 0295 330 901