Marianna Henriksson, Anna Mustonen, Marja Louhija ja Anna-Mari Karvonen saivat esittävien taiteiden valtionpalkinnot

Henriksson ja Mustonen palkittiin Taike-Gaalassa esittävien taiteiden valtionpalkinnolla. Kuva: Musta&Valkoinen/Rasmus Hartikainen

Esittävien taiteiden toimikunta jakoi valtionpalkinnon kolmelle palkitulle. Palkinnon saivat cembalisti Marianna Henriksson ja koreografi Anna Mustonen, dramaturgi Marja Louhija sekä dramaturgi, teatteriohjaaja ja esitystaiteilija Anna-Mari Karvonen.

Cembalisti Marianna Henriksson (s. 1983) ja koreografi Anna Mustonen (s. 1983) ovat onnistuneesti avanneet uusia näkyjä tanssin ja musiikin dialogisuuteen. Vuonna 2015 ensi-iltansa saanut italialaista varhaisbarokin musiikkia ja tanssia yhdistänyt Di anima et di corpo sekä erityisesti tänä vuonna kantaesitetty Maria Vesper Monteverdin musiikkiin ovat merkittäviä taiteellisia tekoja suhteessa maamme tanssi- ja musiikkikulttuurin kehitykseen. Helsingin Kaapelitehtaalle toteutettu suurimuotoinen teos toi yhteen Helsingin Barokkiorkesterin, laulajat ja tanssijat sekä visuaalisen suunnittelun tavalla, jota voi pitää taiteellisena läpimurtona.

Dramaturgi Marja Louhija (s. 1947) on yli neljänkymmenen vuoden ajan toiminut ansiokkaasti dramaturgina, näytelmäkirjailijana ja teatteripedagogina muun muassa Kajaanissa, Oulussa ja Helsingissä. Parinkymmenen vuoden ajan Louhija on ollut kehittämässä ajankohtaisteatteria ja soveltavan teatterin uusia muotoja; teatteri-ilmaisun ohjaajankoulutus on peruuttamattomasti muuttanut suomalaista teatteria laajentamalla tehtäväkenttää ja uudistamalla ilmaisua.

Marja Louhijan produktiokuva Hämeenlinnan teatterista.
Marja Louhija palkittiin pitkästä urastaan. Kuva Hämeenlinnan Teatterin produktiosta Ruostetta ja timantteja (2013), joka pohjautui Louhijan käsikirjoitukseen. Kuva: Tommi Kantanen

Dramaturgi, teatteriohjaaja ja esitystaiteilija Anna-Mari Karvonen (s. 1982) on sukupolvensa keskeisiä ääniä uusia ilmaisumuotoja hakevan esittävän taiteen kentällä.  Hänen taiteellista toimintaansa on leimannut ennakkoluuloton työskentely monitaiteisissa ja kollektiivisissa ryhmissä kuten Und er libet ja VIBES-ryhmissä.  Karvonen on tehnyt teattereille ja eri näyttämöille kiitosta saaneita ohjaustöitä, joista viimeisimpiin lukeutuvat Blaue Frau -ryhmän Windows, Peggy Pickit ser Guds ansikte Svenska teaternille sekä Kiasma-teatterissa esitetty Amor Fati.

Anna-Mari Karvonen Taike-Gaalassa.
Anna-Mari Karvonen palkittiin Taike-Gaalassa Helsingissä. Kuva: Musta&Valkoinen/Rasmus Hartikainen

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho jakoi palkinnot 27. marraskuuta taidetoimikuntien 50-vuotisjuhlassa, Taike-Gaalassa Helsingissä.

Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) asiantuntijoina toimivat valtion taidetoimikunnat päättävät vuosittain alansa valtionpalkinnoista. Palkinnon voi saada taiteilija tai taiteilijaryhmä tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta. Palkinnon voi saada myös taiteilija, joka on toiminut pitkään ja ansiokkaasti oman taiteenalansa hyväksi. Myös taiteenalan yhdistys tai muu yhteisö voidaan palkita.

Palkinnot maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Lisätiedot: erityisasiantuntija Mari Karikoski, p. 0295 330 706