Kirjailija Maarit Verronen ja suomentaja Vappu Orlov saivat kirjallisuuden valtionpalkinnot

Kirjailija Maarit Verronen palkittiin ansioistaan spekulatiivisen fiktion uranuurtajana.Kuva: Musta&Valkoinen/Rasmus Hartikainen

Valtion kirjallisuustoimikunta jakoi kirjallisuuden valtionpalkinnot kirjailija Maarit Verroselle ja suomentaja Vappu Orloville.

Kirjailija Maarit Verronen (s. 1965) saa kirjallisuuden valtionpalkinnon ansioistaan spekulatiivisen fiktion uranuurtajana Suomessa. Hänen korkeatasoinen tuotantonsa kattaa liki kaksikymmentä romaania tai novellikokoelmaa. Verronen on omalakinen tekijä, jonka teoksissa näkyy vaikuttava pohjatyö. Fantasian, scifin ja dystopian ainekset yhdistyvät ajankohtaisiin teemoihin. Verronen kirjoittaa kirjallisuutta, joka käsittelee yhteisön ja syrjässä vaeltavan yksilön suhdetta, kapitalismin kärjistymistä ja ympäristökatastrofia.

Vappu Orlov Taike-Gaalassa.
Suomentaja Vappu Orlov sai kirjallisuuden valtionpalkinnon. Kuva: Musta&Valkoinen/Rasmus Hartikainen

Uransa aikana Vappu Orlov (s. 1943) on opettanut kokonaisen suomentajien sukupolven luomaan luontevaa, luettavaa tekstiä. Orlov antaa kääntäjän oman äänen kuulua mutta huomaa tarkalla vainullaan, jos lauseessa ei ole kaikki kohdallaan. Suomentajana Orlov on karistanut pölyt vanhoista venäläisistä kertojista, ja muun muassa Gogolin novelleissa Orlovin huumorintaju pääsee riemastuttavasti oikeuksiinsa. Tuorein suomennos on nobelisti Svetlana Aleksijevitšin dokumenttiromaani Neuvostoihmisen loppu, jossa Orlov tuo venäläisen ihmisen koskettavan lähelle suomalaista lukijaa.

Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) asiantuntijoina toimivat valtion taidetoimikunnat päättävät vuosittain alansa valtionpalkinnoista. Palkinnon voi saada taiteilija tai taiteilijaryhmä tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta. Palkinnon voi saada myös taiteilija, joka on toiminut pitkään ja ansiokkaasti oman taiteenalansa hyväksi. Myös taiteenalan yhdistys tai muu yhteisö voidaan palkita.

Lisätiedot: erityisasiantuntija Ansa Aarnio, p. 0295 330 701