Turun Sarjakuvakauppa sai Varsinais-Suomen taidepalkinnon

Kuva: Petteri Oja

Varsinais-Suomen taidetoimikunta palkitsi vuoden 2018 taidepalkinnolla Turun Sarjakuvakaupan. Kauppa toimii samalla nimellä myös Oulussa ja Helsingissä. Kaupasta lukija löytää käytännössä kaikki Suomessa julkaistut sarjakuvat, niin oma- ja pienkustanteet kuin suurempien kustantamoiden julkaisemat käännössarjakuvat.

Turun Sarjakuvakauppa juontaa juurensa Petteri Ojan vuonna 2007 perustamaan sarjakuvakauppaan Underground Ullakkoon. Uuden liikkeen, Turun Sarjakuvakauppa Oy:n, avajaisia vietettiin tammikuussa 2010. Kauppaa olivat perustamassa Petteri Oja, Ossi Hiekkala, Aleksi Laine, Milla Paloniemi, Tapio Peltonen, Tommi Piirainen, Jouko Pukkila, Niko Ranta ja Maijastiina Vilenius.

Sarjakuvakaupan ohessa Petteri Oja harjoittaa myös kustannus- ja kirjanvälitystoimintaa laajimman mahdollisen valikoiman periaatteella. Kaupan yhteydessä toimiva sarjakuvatukku välittää esimerkiksi useimpien pienkustantamoiden julkaisut kirjastoihin ympäri Suomea.

Sarjakuvan taiteellinen luonne itsenäisenä, myytävänä julkaisuna tarvitsee tuekseen kaupallisen toimijan tekijän ja lukijan välille. Suomessa tämän tehtävän hoitaa – kirjamyynnin edelleen jatkuvan murroksen myötä – yhä useammin Turun Sarjakuvakauppa. Ilman sitä moni kotimainen sarjankuvantekijä jäisi ilman sopivaa myynti- tai levityskanavaa.

Muista kirja-alan kaupallisista toimijoista poiketen Turun Sarjakuvakauppa ei rajaa valikoimaansa esimerkiksi myyntilukujen, oletetun taiteellisen arvon tai tyylilajin perusteella, vaan antaa kaikille tekijöille tasapuolisesti mahdollisuuden saada teoksensa lukijoiden ulottuville.

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. Palkinto maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Lisätietoja: Erityisasiantuntija Henri Terho, henri.terho@taike.fi, p. 0295 330 901