Juuret – muotoilu ammentaa perinteestä

Juuret tuo World Design Capital Helsinki 2012 –designpääkaupunkivuoden karjalaisille kesäjuhlille Lahteen 16.–17.6.2012. Muotoilupääkaupunkivuoden ohjelmaan kuuluvaan monipuoliseen tapahtumakokonaisuuteen kuuluu muotinäytös, näyttely, seminaari sekä työpajoja. Hämeen taidetoimikunta – läänintaiteilija Paula Susitaival ja projektisihteerit Maileena Tuokko ja Anna Seppänen – on ollut tiiviisti mukana tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa.

Luonnos by Linda Jännäri Kuva: Linda JännäriJuuret-näyttely jäljittää karjalaisuuden roolia tämän päivän suomalaisen designin innoittajana. Nykymuotoilu ammentaa menneestä monin tavoin ja soveltaa vaikutteita rohkeasti ja raikkaasti uudistaen. Perinteiset materiaalit, työstötekniikat, koristeaiheet ja käyttötavat innoittavat muotoilijoiden luomisprosessia.

Kymmenen vaatesuunnittelijaa on luonut uniikkeja muotiluomuksia Viipurin puvun hamekankaasta esikuvansa saaneesta raitaisesta villakankaasta, ”Pyöreän tornin hamekankaasta”, ja nämä asut nähdään sekä avajaisjuhlan näytöksessä että Muotohuoltamolle siirtyvässä, heinäkuun loppuun asti avoinna olevassa Juuret -näyttelyssä.

Seminaarissa karjalaisuuden tarkasteluun syvennytään kulttuurin tutkijoiden, muotoilijoiden sekä designyritysten näkökulmista.

Omaa näppäryyttään juhlavieras voi testata Juuret-muotoilutyöpajoissa ja kokeilla, kuinka vaikkapa perinteinen punontatekniikka soveltuu modernien esineiden valmistukseen.

Tapahtumiin on Karjalaisten kesäjuhlien avajaisjuhlaa lukuun ottamatta vapaa pääsy.

OHJELMA

Lauantai 16.6.

klo 9–14
Juuret muotoilunäyttely, Lahden ammattikorkeakoulu, Liiketalouden ala, Ståhlberginkatu 4 C 

klo 9.0013.00
Juuret – karjalainen perinne nykymuotoilussa WDC-muotoiluseminaari 
AMK, Liiketalouden alan auditorio, Ståhlberginkatu 4 C 

klo 10.0014.00
Juuret nonstop-muotoilutyöpajat koko perheelle, Wanha teatteri,  Ståhlberginkatu 4 B

klo 14.30
Karjalaisten kesäjuhlien avajaisjuhla, Isku Areena -jäähalli: Juuret-muotinäytös

Sunnuntai 17.6.

klo 915
Juuret-muotoilunäyttely, Lahden ammattikorkeakoulu, Liiketalouden ala, Ståhlberginkatu 4 C 

klo 10.0014.00
Juuret nonstop-muotoilutyöpajat koko perheelle, Wanha teatteri,  Ståhlberginkatu 4 B

Juuret-näyttely siirtyy kesäjuhlien jälkeen Lahden Muotohuoltamolle (os. Vesijärvenkatu 7, Lahti), jossa se on esillä 20.6.-25.7. välisen ajan.

Lisätietoja: http://juuretkarjalassa.wordpress.com/