Kirjastokortilla laadukasta valokuvataidetta koteihin

Lainaa valokuvataidetta -hankkeessa on mukana kahdeksan eturivin valokuvataiteilijaa. Kuva teoksesta Elina Brotherus: Fingernails (2013) sarjasta Carpe Fucking Diem.

Turun pääkirjastosta voi huhtikuusta alkaen lainata kirjastokortilla eturivin valokuvataiteilijoiden teoksia kotiin. Lainaa valokuvataidetta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike), Valokuvataiteilijoiden liiton ja Turun kaupunginkirjaston yhteinen kokeilu, jossa on mukana kahdeksan valokuvataiteilijan teoksia.

Turun pääkirjaston musiikkiosastolta voi 3.4. alkaen lainata kirjastokortilla valokuvataidetta kotiin vietäväksi. Lainaa valokuvataidetta on osa Taiteen edistämiskeskuksen, Valokuvataiteilijoiden liiton ja Turun pääkirjaston yhteistä kokeilua, jossa sarjamuotoisesta taiteesta tuotetaan myytävien kappaleiden lisäksi yksi sarja vedoksia lainauskäyttöön. Teokset ovat lainattavissa kirjastossa 2020 vuoden loppuun asti.

– Halusimme mukaan mielenkiintoiseen kokeiluun ja mahdollistaa jokaiselle halukkaalle helpon tavan hankkia laatutaidetta kotiin. Teokset sijoittuvat pääkirjaston musiikkiosastolle ja ovat osa osaston uudistamista, kertoo kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula Turun kaupunginkirjastosta.

Kriittisestä maailman tarkastelusta runolliseen toteavuuteen

Lainattavana on 24 teosta, jotka ovat kahdeksan eri valokuvataiteilijan kokoelmista. Taiteilijoita ovat Elina Brotherus, Marja Helander, Tiina Itkonen, Timo Kelaranta, Natalie Kopkina, Erica Nyholm, Hannele Rantala ja Jari Silomäki. Yhden teoksen laina-aika on 28 vuorokautta ja lainan voi uusia kolme kertaa. Teoksia voi myös varata musiikkiosastolla.

Valokuvateokset ovat kuraattori Pirkko Siitarin valitsemia ja niiden aiheet liikkuvat kriittisestä maailman tarkastelusta runolliseen toteavuuteen.

Kasvava kiinnostus valokuvataiteeseen

Lainaa valokuvataidetta -hanketta koordinoi läänintaiteilija Hannele Romppanen Taiteen edistämiskeskuksesta.

– Kuvataidetta haluaa kokea yli neljä miljoonaa suomalaista vuosittain. Taiteen hankkiminen kotiin on monelle kuitenkin yhä vierasta. Taiteen markkinatutkimuksen (Ornamo, 2015) tulokset osoittavat kuitenkin, että nykyistä useampi suomalainen haluaisi hankkia taidetta kotiin ja mieluisin ostopaikka on lähellä arjen kulkureittejä. Suomalaisille on myös tärkeää nähdä ja kokea teos paikan päällä ennen sen ostamista. Lainattavalla teoksella voi testata turvallisesti, miten taide muuttaa kotia. Lainaa valokuvataidetta tuo taiteen kotiin elämys edellä, eikä teoksen sisältöä tarvitse sävyttää sohvan väriin, sanoo läänintaiteilija Hannele Romppanen.

– Tällä hetkellä valokuvataide kiinnostaa erityisesti nuoria ja juuri siksi otimme ne kirjaston kokeiluun. Taiteen lainaustoimintaa on jatkossa mahdollista laajentaa myös muuhun sarjalliseen taiteeseen tai useampiin kirjastoihin, jatkaa Romppanen.

Uusi tapa edistää taiteen saavutettavuutta

Teokset voi hankkia myös omaksi Valokuvataiteilijoiden liiton myyntikokoelmasta verkossa. 

– Valokuvataiteen myyntikokoelma on perustettu nimenomaan helpottamaan taiteilijan ja teoksen valintaa, eli taiteen ostaja voi turvallisesti antautua ostamaan kokoelman esittelemiä teoksia, jotka taiteen asiantuntijat ovat heille tarjolle tuoneet. Valokuvataiteen tekniikat, genret ja aihepiirit tulevat ostajalle tutuksi myyntikokoelmaan kuratoitujen kokonaisuuksien kautta. Meille on erittäin tärkeää olla mukana tässä hankkeessa, jossa taiteen saavutettavuutta edistetään uudella tavalla, ja jossa myös taiteen ostomahdollisuus on läsnä, sanoo Valokuvataiteilijoiden liiton toiminnanjohtaja Henna Harri. 

Lainaa valokuvataidetta kirjastokortilla pähkinänkuoressa:

  • Teokset ovat lainattavissa pääkirjaston musiikkiosastolta
  • Lainattavana on 24 teosta
  • Kahdeksan eri valokuvataiteilijan teosta
  • Laina-aika on 28 vrk
  • Lainan voi uusia 3 kertaa
  • Teoksia voi myös varata musiikkiosastolla
  • Pilotti päättyy 2020 vuoden lopussa.

Lisätietoja:
Rebekka Pilppula, kirjastopalvelujohtaja, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
p. 050 590 7691, rebekka.pilppula@turku.fi
Hannele Romppanen, läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, Turun toimipiste
p. 02 9 533 0823, hannele.romppanen@taike.fi
Henna Harri, toiminnanjohtaja, Valokuvataiteilijoiden liitto 
p. 040 591 0770, henna.harri@hippolyte.fi
 

Linkit:
Valokuvateokset verkkokirjastossa
Lainattavat teokset voi ostaa Valokuvataiteilijoiden liiton myyntikokoelmasta verkossa shop.hippolyte.fi.
Turku.fi: Lainaa taidetta ja kulttuuria
Facebook: Lainaa valokuvataidetta