Tule Turun seudun lasten Kummitaiteilijaksi

Turun seudun kuntien Oikeesti jotakin -verkosto käynnistää uutta toimintamuotoa. Tavoitteena on työllistää yhteisötaiteilijoita tai taidetyöpajojen vetäjiä, jotka vievät kulttuuria uusille yleisöille ja uusiin paikkoihin. Tämä työ aloitetaan lapsista.

Turun seudun kuntien kulttuuritoimijat ovat yhdessä Varsinais-Suomen taidetoimikunnan kanssa päättäneet uuden Kummitaiteilija-mallin kehittämisestä. Kummitaiteilija-työtavassa etsitään avoimella haulla kiertävän taidetyöpajan toteuttajaksi taiteilijaa tai työryhmää. Verkosto määrittelee vuosittain kohderyhmiä, joille se hakee työpajan toteuttajaa. Ensimmäisenä vuonna yleisönä ovat perhepäivähoidon, avoimen päivähoidon ja kotihoidon lapset, joita kuntien kulttuuritarjonnan on usein vaikea tavoittaa.

Oikeesti jotakin -verkosto myöntää parhaalle idealle kummitaiteilija-statuksen. Kummitaiteilijoiden päämääränä on tuoda taidetta erityisesti sellaisten ihmisten elämään, joiden kulttuuritarjonta on syystä tai toisesta tavallista niukempaa. Tavoite on, että muutaman vuoden päästä meillä olisi useita eri yleisöjen kummitaiteilijoita, joita voisimme työllistää puolipäiväisesti koko vuoden ympäri. Kummitaiteilijuus haettaisiin aina vuodeksi kerrallaan, mutta uusien työtapojen ja -tilaisuuksien löytyminen hyödyttäisi sekä tekijöitä että alueen ihmisiä pysyvästi.

Pilottivaiheessa haemme siis lasten taidetyöpajojen tekijää tai tekijöitä, joiden pitäisi kiertää koko verkoston alueella. Tähän ideaan olemme saaneet myös Jyväskylän yliopiston Kuulto-hankkeen rahoitusta. Toiminta-alueena on 12 kuntaa, joissa on yhteensä noin 313.600 asukasta. Ulkopuolista rahoitusta olemme saaneet vain 12 viikon mittaisen työpajan toteuttamiseen, mutta alueen suurimmat kunnat ja kaupungit ovat periaatteessa kiinnostuneita työllistämään taiteilijaa pidemmäksikin aikaa.

Oikeesti jotakin -verkosto on Turun seudun Paras-hankkeen kulttuurin alaverkosto. Kummitaiteilija-hankkeeseen verkostosta osallistuvat Aura, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku. Verkosto on aiemmin järjestänyt mm. yhteisiä kiertueita ja yhteismarkkinointia. Jatkossa suunnitteilla on myös muuta käytännön yhteistyötä alueen kulttuurielämän piristämiseksi.

Lisätietoja saa Kaarinan kulttuurisihteeri Mikko Nortelalta, mikko.nortela[at]kaarina.fi, p. 02 588 4416. Puhelinajat ovat 26.–29.6. kello 9-11 ja 13.–16.8. klo 12–14. Ideahakuun voi jättää ideoita 17.8. klo 16.15. saakka, jatkokeskustelut järjestetään viikolla 34 tai 35.

Hakulomake