Utsjoelta Helsinkiin matkaava BATTLE törmäyttää taiteenlajit ja kulttuurit

Saamelais-suomalaisen työryhmän näyttämöteos BATTLE yhdistää konsertin, klubi-illan, balettinäytöksen ja rap-keikan. BATTLE kiertää Utsjoelta Helsinkiin 24.-28.9.

BATTLEssa taistelee kaksi joukkuetta: rap-muusikko Ailu Valle ja ballerina Auri Ahola vastaan viulisti Terhi Paldanius ja b-boy Jimi Kettunen. Heidän mittelöään luotsaa seremoniamestari, muusikko Kevin Francett. Teos kiertää Utsjoella ja Vuotsossa koululaisnäytöksinä, sekä Inarissa, Rovaniemellä, Oulussa ja Helsingissä. Saamenmaan esitysten yhteydessä vierailee lisäksi paikallinen taiteilija: Utsjoella muusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Inarissa muusikko Heli Aikio ja Vuotsossa käsityötaiteilija Tuula-Maija Magga-Hetta.

”Saamelaiskulttuuri mielletään usein nimenomaan perinteiseksi kulttuuriksi. Kuitenkin kulttuuri elää ajassa, ja paiskaa tänä päivänä kättä niin katutaiteen, korkeakulttuurin kuin nykytaiteen kanssa. Uskon vahvasti siihen, että saamenkielillä ja saamelaiskulttuurista ammentaen voi tehdä oikeastaan kaikenlaista taidetta kaikille yleisöille”, kertoo projektia koordinoiva läänintaiteilija Auri Ahola.

BATTLE-kiertueen tavoitteena on paitsi kulttuurien, myös taiteenlajien kohtaaminen.

”Poikkitaiteellisuus on tänä päivänä jo valtavirtaa, ja eri taiteenlajeja yhdistellään ennakkoluulottomasti. Poikkikulttuuriset yhteistyöt tuntuvat sen sijaan useimmin tapahtuvan yhden taiteenlajin sisällä”, Ahola sanoo.

“BATTLEssa parasta on erilaisiin taiteenlajeihin tutustuminen: eroavaisuuksista huolimatta niissä on myös paljon samaa”, viulisti Terhi Paldanius kertoo. Rap-muusikko Ailu Valle on samoilla linjoilla: “BATTLEssa eri kentät kohtaavat ja tässä pääsee haastamaan itseään ihan uudella tavalla“.

BATTLE on osa Taiteen edistämiskeskuksen kulttuurisen moninaisuuden ja liikkuvuuden kehittämisohjelmaa, joka edistää kulttuurien ja taiteenlajien rajat ylittävää yhteistyötä. Kiertue toteutetaan yhteistyössä Saamelaiskäräjien, Saamelaisen lastenkulttuurikeskus Mánnun, Utsjoen kulttuuritoimen, Inarin kulttuuritoimen, Tanssiteatteri Rimpparemmin, Oulun Musiikkijuhlien ja Helsingin keskustakirjasto Oodin kanssa.

BATTLE-kiertueen ajat ja paikat

Lisätiedot: läänintaiteilija Auri Ahola, p. 0295 330 854, auri.ahola@taike.fi