Nukketeatteritaiteilija Heini Maaranen sai Varsinais-Suomen taidepalkinnon 2019

Nukketeatteritaiteilija Heini Maaranen työhuoneellaan tekemässä Åbo Svenska Teaterin Kalevala -esityksen viimeistä nukkea, Marjatan lasta. Kuva: Jussi Virkkumaa

Varsinais-Suomen taidepalkinto on myönnetty nukketeatteritaiteilija Heini Maaraselle, joka on erikoistunut nukenrakentamiseen. Tuoreimpana esimerkkinä Maarasen taidoista on Åbo Svenska Teaterin kiitelty Kalevala-esitys.

Viimeisen viiden vuoden aikana Heini Maaranen on rakentanut lähes sata nukkea. Tänä aikana esityksiin toteutettujen nukkien määrät ja variaatio ovat kasvaneet. Esitykset ovat edustaneet useita eri tyylilajeja ja niiden suhde nukketeatteritaiteeseen on poikennut toisistaan. Teoksia ovat yhdistäneet lavalle keskiöön tuodut nuket, joiden takana on ollut satoja työtunteja taitavaa nukenrakentamista. Maarasen työ on ollut jatkuvaa oppimista siitä, mikä kaikkea teatterinukke voi olla ja mitä uutta se voi ilmaisullisesti tuoda näyttämötaiteeseen.

Maarasen keskeiset teokset ovat aikuisille suunnattuja nukketeatteriesityksiä: Shakespeare-trilogia (Myrsky, Romeo ja Julia, Prinsessa Hamlet), Missing Amelia Earhart, Räähkän luku, Einsteinin unet, Lady Macbeth, Assholes ja Iso haha susi.

Maaranen on työskennellyt viime vuosien aikana muun muassa Kansallisteatterissa, Turun kaupunginteatterissa, Åbo Svenska Teaterissa ja Tehdas Teatterissa. Hänen työstään välittyy vahva intohimo teatteritaiteeseen, ja hänen visuaalinen taustansa ja koulutuksensa ovat monipuolisia. Koko uransa ajan Maaranen on toiminut eri taiteenlajien välissä ja välittäjänä.

Varsinais-Suomen taidetoimikunta haluaa taidepalkinnolla nostaa esille vähemmän tunnetun taiteenlajin ja siitä erityisesti alaa kokoavan tärkeän taustavaikuttajan. Nukketeatterin ytimessä on ymmärrys nukketekniikoista ja nukenrakennus ja siinä Heini Maarasesta on tullut valtakunnallisesti merkittävä visionääri.

Varsinais-Suomen taidepalkinto on 5 000 euroa ja se maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnosta. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:Erityisasiantuntija Henri Terho, p. 0295 330 901, henri.terho@taike.fi