Kuvanveistäjä Taru Mäntyselle Pohjois-Savon taidepalkinto

Kuvanveistäjä Taru Mäntysen teosten aiheena on tavallisesti ihminen, eläin tai näistä syntyvä myyttinen metamorfoosi. Kuva: Riitta Vähävihu.

Pohjois-Savon taidetoimikunta palkitsi kuvanveistäjä Taru Mäntysen työstään kuvanveiston ja modernin pronssivalutyön edistäjänä. Taidepalkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Varkautelainen kuvanveistäjä Taru Mäntynen (s. 1944) on yli 40 vuotta jatkuneella urallaan ollut kuvanveiston ja modernin pronssivalutyön tiennäyttäjä Suomessa. Mäntysellä on laaja tuotanto, uniikkeja pienoisveistoksia sekä suuria julkisia teoksia, joita on Suomessa yli neljäkymmentä.

Taru Mäntysen teosten aiheena on tavallisesti ihminen, eläin tai näistä syntyvä myyttinen metamorfoosi. Teoksissa kehon kieli, eleet ja asennot ilmentävät voimakkaita tunnetiloja, ja ne vievät ajatukset arkaaiseen kuvakieleen, mytologiaan, kalliotaiteeseen ja Kalevalan runoaiheisiin. Pronssin lisäksi taiteilija käyttää muita metalleja ja eloperäisiä materiaaleja, kuten villaa.

Pohjois-Savon alueella on lukuisia Mäntysen teoksia. Yksi Kuopion tunnetuimmista veistoksista, savolaisen torimyyjän ”muotokuva” Siskotyttö (1984) on hänen tuotantoaan. Varkaudessa Mäntysen veistoksia on yksitoista, Leppävirralla kaksi ja Kuopiossakin useita. Viimeisimpiä Mäntysen julkisia taideteoksia on kutsukilpailun voittanut metsäsuomalaisten muistomerkki Kaskisavut (2015), joka on toteutettu Norjan Kirkenaeriin.

Kalevalaseura myönsi Akseli Gallen-Kallelan tunnuspalkinnon vuonna 2009 Taru Mäntyselle myyttisten aiheiden ja niiden tunnemaailman näkyväksi tekemisestä veistoksissaan. Suomen Kuvanveistäjäliiton kunniajäseneksi hänet nimitettiin vuonna 2013.

Pohjois-Savon taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. Palkinto maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Lisätietoja: Hanna Susitaival, erityisasiantuntija, hanna.susitaival@taike.fi, 0295 330 910.