Pianisti, säestäjä ja korrepetiittori Eliisa Suni sai Keski-Suomen taidepalkinnon 2019

Vaaleahiuksisen naisen kasvokuva.

Eliisa Sunin vaikutus keskisuomalaiseen ja suomalaiseen musiikkielämään on suuri. Kuva: Nelli Hartikainen

Keski-Suomen taidetoimikunta palkitsi pianisti Eliisa Sunin hänen kansallisesti merkittävästä työstään säestäjänä ja korrepetiittorina. Palkinto on 5 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Eliisa Suni on monipuolinen pianisti, korrepetiittori ja kamarimuusikko. Hän toimii oopperakorrepetiittorina Savonlinnan oopperajuhlilla ja Jyväskylän alueoopperassa, jonka tasokkaat produktiot ovat suurelta osin hänen tinkimättömän ammattitaitonsa tulosta. Tarvittaessa Suni pystyy harjoitustilanteissa laulamaan kaikkien solistien roolit sekä kääntämään suomeksi oopperoiden tekstien sisällön. Tämä monipuolinen oopperakirjallisuuden tuntemus on korvaamaton tuki oopperoiden kokonaisuuksien hahmottamisessa ja laadukkaiden esitysten tuottamisessa.

Eliisa Sunin vaikutus keskisuomalaiseen ja suomalaiseen musiikkielämään on suuri. Hän on kysytty taiteilija säestämään muita taiteilijoita konserteissa, kilpailuissa ja mestarikursseilla. Osaavalla työllään hän edistää ja ohjaa nuoria lahjakkaita instrumentalisteja ja laulajia urillaan. Eliisan kannustava asenne ja läheinen ohjaussuhde saa nuoret laulajat yltämään parhaimpaansa esimerkiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun oopperaesityksissä ja loppuresitaaleissa vuosi toisensa jälkeen.

Eliisa Suni on pitänyt mestarikursseja ja konsertoinut myös Kiinassa, Virossa, Islannissa, Ruotsissa, Norjassa, Kanadassa, Saksassa ja Hollannissa.

Suni työskentelee Jyväskylän ammattikorkeakoulussa säestyksen lehtorina. Hän on suorittanut pianonsoitonopettajan tutkinnon ja jatkotutkinnon Keski-Suomen konservatoriossa sekä filosofian maisterin tutkinnon Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan musiikkitiede. Hän on valmistunut myös Viron musiikkiakatemiasta professori Ivari Iljan luokalta ja suorittanut säestyksen diplomitutkinnon eli alan korkeimman tutkinnon erinomaisin arvosanoin.

Keski-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnosta. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. Palkinto maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Lisätietoja: Sari Ilmola, erityisasiantuntija, sari.ilmola@taike.fi, 0295 330 830.