Hämeen taidepalkinto Forssan mykkäelokuvafestivaaleille

Festivaalielokuvia säestää asiaan kuuluvasti elävä musiikki. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Hämeen taidetoimikunta jakoi taidepalkinnon Forssan Kansainvälisille Mykkäelokuvafestivaaleille. Vuoden 2019 taidepalkinto on 5 000 euron suuruinen.

Forssan Mykkäelokuvayhdistys järjesti Forssan Kansainväliset Mykkäelokuvafestivaalit kuluvana vuonna jo 20. kerran. Vuosi toisensa jälkeen yhdistys on onnistunut kokoamaan maailmanlaajuisten yhteistyökumppaniensa avulla merkittävän ohjelmiston, joka sisältää sekä yleisön suosikkeja että harvinaisuuksia meiltä ja maailmalta.

Festivaalien päänäyttämönä toimii Forssan Elävienkuvien Teatteri. Se on Suomen vanhin maaseutuelokuvateatteri ja aloittanut toimintansa 1906. Teatteri kunnostettiin talkoovoimin toisiin Mykkäelokuvafestivaaleihin 2001.

Festivaalielokuvia säestää asiaan kuuluvasti elävä musiikki. Soittajien kokoonpano on vaihdellut yhden miehen pianoesityksestä Radion Sinfoniaorkesteriin.

Mykkäelokuvat ovat olennainen osa elokuvataiteen historiaa. Suomessa niitä esitetään valkokankaalla lähinnä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin näytöksissä – ja Forssassa. Forssan festivaaleilla on esitetty tuoreeltaan useita restauroituja kotimaisen mykkäelokuvan merkkiteoksia, kuten viimeksi Erkki Karun Suvinen satu vuodelta 1925.

Hämeen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:Esa Rantanen, taiteen tukemisen päällikkö, esa.rantanen@taike.fi, p. 0295 330 720.