Lavastaja Marjatta Kuivasto sai Pirkanmaan taidepalkinnon 2019

Marjatta Kuivasto Tampereen Teatterin Notre Damen kellonsoittajan lavastuksien edessä. Kuva: Maria Atosuo.

Pirkanmaan taidetoimikunta palkitsi lavastaja Marjatta Kuivaston hänen pitkäaikaisesta, merkittävästä urastaan lavastustaiteilijana. Palkinto on 5 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Lavastaja Marjatta Kuivastolla on kyky johdattaa katsoja toiseen todellisuuteen – lumottuun teatterin, elokuvan tai oopperan maailmaan. Kuivaston työtapaan kuuluu laaja ennakkosuunnittelu, huolellinen perehtyminen esityksen maailmaan ja tiivis yhteistyö ohjaajan kanssa. Ymmärrettyään ensin teoksen sisällöllisen ytimen hän keksii teokselle muodon. Pienoismallit ja työpiirustukset hän suunnittelee näytelmän sisällön ehdoilla ja keskustelee ratkaisuista muun taiteellisen työryhmän kanssa.

Marjatta Kuivasto on taiteilija, joka rakastaa näyttämötaiteen koheesiomaista luonnetta, teatterin eri osa-alueiden yhdistymistä kokonaisvaltaiseksi taideteokseksi. Lavastus on Kuivastolle orgaaninen osa teatteriesityksen kokonaisrakennetta, se on tarinankerronnan väline. Lavastus luo tunnelmaa ja mahdollistaa esiintyjien toimintaa näyttämöllä, se määrittelee esityksen tyylilajin ja maiseman. Kuivaston lavastukset inspiroivat katsojaa ja ruokkivat mielikuvitusta, tukevat tarinaa ja ylläpitävät illuusiota tilallisina taideteoksina.

Marjatta Kuivaston viimeisimpiä lavastustöitä ovat Anna Karenina (TT), Spiraali (TT), Kolme iloista rosvoa (Kuopion Kaupunginteatteri), Mannerheim-ooppera (Ilmajoen Musiikkijuhlat) ja Notre Damen kellonsoittaja (TT). Notre Damen kellonsoittajan upea lavastus ulottuu katsomonkin puolelle.

Katsojien mieliin ovat todennäköisesti jääneet Kuivaston lavastukset myös lukuisiin muihin musikaaleihin (esim. Rocky Horror Show, My fair Lady, Kolmen pennin ooppera, Dance of the Vampires), näytelmiin (esim. Macbeth, Otello, Hiiriä ja ihmisiä, Taivaan tulet, Teatteri taistelussa 1918), lastennäytelmiin (esim. Oz-maan velho, Saiturin joulu, Tuttiritari ja lohikäärmeen salaisuus), oopperoihin (esim. Faust, La Boheme) tai elokuviin (esim. Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri).

Parkanossa syntynyt Kuivasto opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa ja hän on ollut pysyvästi kiinnitettynä Teatteri Imatraan, Seinäjoen Kaupunginteatteriin ja Tampereen Teatteriin.

Marjatta Kuivasto jäi eläkkeelle lavastajan työstä marraskuussa 2019. Hänen lavastuksiaan nähdään katsojien onneksi jatkossakin. Ansioistaan lavastaja Marjatta Kuivasto on saanut myös Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan palkinnon 2016.

Pirkanmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.