Diplomilaulaja Leena Astikainen sai Etelä-Savon taidepalkinnon

Yli kolmenkymmenen vuoden aikana sadat ja taas sadat lapset ja nuoret ovat päässeet nauttimaan Leena Astikaisen innostavasta ja kannustavasta opetuksesta.Kuva: Soila Puurtinen

Etelä-Savon taidetoimikunta palkitsi diplomilaulaja Leena Astikaisen pitkäjänteisestä työstä kuoronjohtajana ja laulunopettajana. Taidepalkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Leena Astikainen on toiminut laulunopettajana ja johtanut perustamiaan kuoroja Savonlinnassa vuodesta 1985 alkaen. Kuoroissa ovat laulaneet niin pienet lapset kuin nuoret aikuiset, niin tytöt kuin pojat. Kuoropolku on kulkenut ikä- ja vaativuustasolta toiselle ja johtanut myös isommille areenoille kuorolaisena tai solistina.

Astikaisen opettajapersoonassa yhdistyvät oivallisella tavalla laulu- ja kuoropedagogi. Yli kolmenkymmenen vuoden aikana sadat ja taas sadat lapset ja nuoret ovat päässeet nauttimaan Astikaisen innostavasta ja kannustavasta opetuksesta. Alun kapea puro on laajentunut mittavaksi virraksi, ja menossa on jo toinen kuorosukupolvi.

Savonlinnalaisista kuorolaisista kootaan myös Leena Astikaisen valmentama Oopperajuhlien lapsikuoro, joka esiintyy niin festivaalin omissa tuotannoissa kuin ulkomaisten oopperatalojen vierailuesityksissä. Astikainen ja lapsikuoro nimettiin Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden taiteilijaksi vuonna 2012. Tuorein tunnustus työstä on opetus- ja kulttuuriministeriön Astikaisen johtamille lapsi- ja nuorisokuoroille myöntämä Lapsenpäivä-palkinto marraskuussa 2019.

Etelä-Savon taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja: Hanna Susitaival, erityisasiantuntija, hanna.susitaival@taike.fi, 0295 330 910.