Arkkitehtuurin valtionpalkinto Gretel Hemgårdille

Gretel Hemgård palkittiin arkkitehtuurin valtionpalkinnolla. Palkinnon jakoi tiede-ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen 29.11. Helsingissä. Kuva: Taike/Vilhelm Sjöström

Gretel Hemgård (s. 1948) on tehnyt pitkäaikaista taiteellista työtä maisema-arkkitehtuurin luojana niin maisemansuunnittelussa kuin restauroinnissa sekä toiminut maisemanäkökulman ja -arkkitehtuurin hyväksi laaja-alaisesti sekä kansainvälisesti että kotimaassa.

Hemgårdin restaurointisuunnitelmien kohteet ovat tunnettuja kartano- ja huvilapuistoja, Suomen vanhimpia julkisia ja laitospuistoja, kasvitieteellisiä puutarhoja ja arvokkaita kulttuurimaisemia. Hänen työssään korostuu suunnittelun pitkäjänteisyys lähtien historia- ja kasvillisuusselvityksistä aina ylläpidon ohjaukseen asti. Monet toteutuksista ovat lajinsa parhaimpia Suomessa.

Myös uusille rakennettaville alueille on hänen suunnitelmistaan syntynyt laaja kirjo kaupunkiympäristöjen arkkitehtuuria, puistoja, katuja, hautausmaita, pihoja ja maisemateoksia, joissa maisemansuunnittelu ja -arkkitehtuuri ovat tinkimättömästi ja monipuolisesti mukana arkkitehtuurin rinnalla ja samalla itsenäisinä teoksina.

Arkkitehtuurin valtionpalkinnosta päättää arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta.

Lisätietoja: erityiasiantuntija Lea Halttunen, p. 0295 330 713