Perttu Rastas sai mediataiteen valtionpalkinnon

Nainen ojentaa miehelle palkintoadressin juhlatilaisuudessa.

Tiede-ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen jakoi mediataiteen valtionpalkinnon mediataiteen asiantuntija Perttu Rastaalle 29.11 Helsingissä. Kuva: Taike/Vilhelm Sjöström

Perttu Rastas (s. 1952) on maamme keskeisimpiä mediataiteen edelläkävijöitä, jonka omistautunut työ kuraattorina, tuottajana ja tapahtumajärjestäjänä sekä asiantuntijana on vaikuttanut vahvasti Suomen mediataidekenttään. Hän luennoi edelleen suomalaisen mediataiteen historiasta.

Rastas käynnisti 1980-luvulla Kansan Sivistystyön Liiton videotyöpajan, jossa moni taiteilija sai perustan videotoiminnalleen. Rastas oli mukana perustamassa suomalaisen videotaiteen levitysarkisto AV-arkkia ja järjestämässä Suomen ensimmäistä laajaa kansainvälistä mediataiteen festivaalia, Muumediafestivaalia. Hän toimi myös ensimmäisenä Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen (AVEK) mediataiteen tuotantotuen esittelijänä 1990-luvulla sekä kuratoi mediataidetta galleria Otsoon ja Kiasmaan. Valtion taidemuseossa hänen vastuullaan oli mediataiteen arkistointi.

Rastas sai AV-arkin kiertopalkinnon suomalaisen mediataiteen edistämisestä 2005 ja 2018 hänestä tuli Muu ry:n kunniajäsen.

Mediataiteen valtionpalkinnosta päättää audiovisuaalisten taiteiden toimikunta.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Sari Ilmola, p. 0295 330 830.