Liisa Pentti ja Heini Junkkaala saivat esittävien taiteiden valtionpalkinnot

Näytelmäkirjailija Heini Junkkaala palkittiin esittävien taiteiden valtionpalkinnolla. Kuva: Taike/Vilhelm Sjöström

Esittävien taiteiden toimikunta jakoi esittävien taiteiden valtionpalkinnot tanssitaiteilija Liisa Pentille ja näytelmäkirjailija Heini Junkkaalalle.

Liisa Pentti (s. 1958) on vaikuttanut yli kolme vuosikymmentä tanssijana, koreografina, opettajana ja kuratoijana. Urallaan hän on esimerkillisesti yhdistänyt sofistikoituneen taiteellisuuden, pedagogisuuden, kansainvälisyyden sekä aktiivisen toiminnan alan kehittämiseksi. Pentin taiteelliselle asenteelle on ominaista älykäs traditiotietoisuus yhdistyneenä jatkuvaan sisällölliseen, ilmaisulliseen ja keholliseen uteliaisuuteen ja kysymyksenasetteluun. Hän työskentelee laaja-alaisesti tanssin, esitystaiteen ja nykyteatterin rajapinnoilla, omaten monipuoliset keholliset praktiikat ja esitykselliset ilmaisukielet. Oman ryhmänsä esitystoiminnan ohella hän tuottaa tanssin käsitteistöön ja artikulaatioon liittyviä tapahtumia, kuten kansainvälisen hankealustan After Contemporary ja seminaarisarjan ja antologian Postmoderni tanssi Suomessa?

Pentin opetustyö tanssin ja teatterin opiskelijoiden sekä ei-ammattilaisten, kuten autismin kirjon nuorten parissa on aidon dialogista ja kannustavaa. Kollegojaan hän tukee luottamaan omaan taiteilijuuteen koulutustaustasta ja sukupolvesta riippumatta.

Näytelmäkirjailija, dramaturgi ja ohjaaja Heini Junkkaala (s. 1975) on esitysten tekijänä omaääninen ja tinkimätön. Hän käsittelee teoksissaan yhteiskunnallisesti ajankohtaisia ja kipeitä aihepiirejä, kuten seksuaalista identiteettiä, sukupuolen moninaisuutta sekä sukupolvisia ja kirkollisia uskomusparadokseja. Aiheitaan hän tutkii epäillusorisen dokumentarismin keinoin, usein yksityisestä, henkilökohtaisesta näkökulmasta. Junkkaalalla henkilökohtainen ei ole oikeutta hakevaa, loukkaavaa tai raflaaviin ja uhriutuviin paljastuksiin pyrkivää. Hänellä on tekijänä ihailtava kyky tehdä yksityisestä yleistä. Tämä luo katsojalle merkittävän samastumispinnan.

Junkkaala rakentaa kypsää, syvää, rakenteellisesti monisyistä ja fragmentaarista teatteria. Rakenne ja toisaalta dialogin tarkkuus on nähtävissä tuoreimmillaan KOM-teatterin Valehtelijan peruukissa. Junkkaalan ohjaamassa ja yhdessä Pirkko Saision ja Marja Packalénin kanssa kirjoittamassa esityksessä farssi kiertyy tragediaksi, joka näyttäytyy koomisena.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Laura Norppa, p. 0295 330 806