Kulttuuriaktivisti Aki Roukalalle Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinto

Ihmisiä festivaaleilla oluttölkkien kanssa

Aki Roukala tunnetaan Hailuodossa vuodesta 2011 lähtien järjestetyn Bättre Folk -festivaalin perustajana ja taiteellisena johtajana. Kuva: Sami Huhtakangas

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta palkitsi kulttuuriaktivisti, valokuvaaja Aki Roukalan hänen merkittävästä ja laaja-alaisesta työstään taiteen ja kulttuurin esiin nostajana ja välittäjänä. Vuoden 2019 palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Hailuodossa asuva ja työskentelevä Aki Roukala on todellinen power station: valokuvaaja, kulttuuritapahtumien taiteellinen johtaja ja konseptien kehittäjä, musiikin ja kirjallisuuden alalla toimiva manageri, yrittäjä ja paikallisaktivisti. Roukala on työskennellyt valokuvaajana suomalaisissa aikakausi- ja sanomalehdissä ja pitänyt valokuvataiteilijana lukuisia yksityisnäyttelyitä.

Parhaiten Aki Roukala tunnetaan Hailuodossa vuodesta 2011 lähtien järjestetyn Bättre Folk -festivaalin perustajana ja taiteellisena johtajana. Bättre Folkin arktinen sisarfestivaali Bättre Folk i Fjällen on löytänyt paikkansa talvifestivaalien joukossa Pyhällä – tänä vuonna oli kolmas tapahtumavuosi. Helmikuussa pyörähti Kuusamon Rukalla käyntiin Nordic Noir -rikoskirjallisuusfestivaali, jonka taiteellisena johtajana häärii niin ikään Roukala. Maustetytötkin tarvitsevat Aki Roukalansa.

Roukala pyörittää myös Is This Art! -levy-yhtiötä ja toimii Hailuodossa sijaitsevan taiteilijaresidenssin ja tapahtumapaikan, Kulttuuritalo Päiväkodin taiteellisena johtajana.Kulttuuriyhdistys Päiväkoti järjesti yhdessä Ruka-Kuusamo matkailu ry:n kanssa elokuussa uuden maksuttoman monitaidefestivaalin, Villifestivaalin, Oulangan kansallispuistossa ja Valtavaaralla. Roukalan ideoimille tapahtumille on luonteenomaista monitaiteellisuus, inhimillinen mittakaava, antikaupallisuus ja luontoyhteys.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja: Ulla Lassila, erityisasiantuntija, ulla.lassila@taike.fi, 0295 330 860.