Kurjuusooppera - katunukkenäytelmä ensi-iltaan lokakuussa Joensuussa

Joensuulainen Satuteatteri Punahilkka ja Pohjois-Karjalan taidetoimikunta toteuttavat syksyllä 2012 yhteistyössä Karjalan tasavallan valtiollisen nukketeatterin kanssa katunukketeatterinäytelmän Kurjuusooppera, joka nimensä mukaisesti käsittelee köyhyyden, hyväksikäytön, vallan ja alistamisen teemoja tämän ajan markkinateatterin hengessä

 

Kurjuusoopperassa toteutetaan taiteellista työtä Venäjän rajan molemmin puolin järjestettävissä työpaja- ja harjoitusjaksoissa, jotka yhdistetään kahden ohjaajan – suomalaisen ja venäläisen – johdolla.  Esityksiä on mm. kirjastoissa, kouluissa, yliopiston ja kauppakeskusten auloissa sekä aukioilla.

Yhteisesityksen tarkoituksena on tiivistää Satuteatteri Punahilkan ja Karjalan tasavallan valtiollisen nukketeatterin välille vuonna 2009 alkanutta taiteellista toimintaa, jonka aikana on toteutettu mm. ohjaaja- ja esitysvierailuita rajan molemmin puolin.  Teattereiden ensimmäinen yhteisprojekti oli teini-ikäisille katsojille suunnattu näytelmä Kohti aamunkoittoa, jonka kantaesitys nähtiin 22.9.2010 Joensuussa.
Karjalan tasavallan nukketeatteri on suunnitellut ja valmistanut  Kurjuusoopperan, nuket, puvustuksen, tarpeiston ja esityksen julisteen. Venäjältä hankkeeseen osallistuu ohjaaja, kuusi näyttelijää ja skenografi. Suomesta hankkeessa on mukana ohjaaja, säveltäjä, kaksi näyttelijää ja kolmihenkinen muusikkoryhmä.
Kurjuusooppera on osa Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan koordinoimaa kansainvälistä nukketeatterihanketta Silta-Most-Mostar, jonka tehtävä on vahvistaa ja tehdä tunnetuksi nukketeatteritaiteen monialaisuutta Pohjois-Karjalassa, muualla Suomessa ja myös kansainvälisesti. Hankkeen viimeisessä vaiheessa tutustutaan mm. nukkenäyttelijän ja ohjaajien työmenetelmiin Suomessa ja Venäjällä.
Katunukketeatterinäytelmä Kurjuusoopperan ensi-ilta on 4.10. Joensuussa järjestettävän suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin aikana.

Kurjuusooppera -katunukketeatteriesityksen esitysajat Joensuussa:
4.10. klo 17.00 Pakkahuone, Rantakatu 2B
5.10. klo 13.30 Joensuun kaupunginkirjaston II kerros, Koskikatu 25
5.10. klo 19.00 Pakkahuone

Tämän esityksen voi nähdä myös sattumalta eri puolilla kaupunkia foorumin aikana.

Esityksen kesto on reilut 30 minuuttia. Esitys sopii kaikille kielestä riippumatta ja se on tarkoitettu kouluikäisille ja sitä vanhemmille. Vapaa pääsy.Lisätiedot:
Jyrki Tamminen
lastenkulttuurin ja monikulttuurisen taidetyön läänintaiteilija
Pohjois-Karjalan taidetoimikunta
puh. +358 295 330 913
jyrki.tamminen@minedu.fi