Mitkat Heinävedellä, osa 1

Pietarin kuuluisin vapaa taiteilijaryhmä esittäytyy riemastuttavassa näyttelyssä.

Venäjän kuuluisimpiin kuuluva vapaa taiteilijaryhmä, pietarilainen Mitki (Mitkat) esittäytyy Heinävedellä näyttelyssä, jossa on esillä viiden Mitka-taiteilijan töitä. Heinäveden näyttelyssä ovat mukana ryhmän perustaja Dmitri Shagin ja hänen vaimonsa, tekstiilitaiteilija Tatjana Shagina sekä taiteilijat Andrei Filippov, Svetlana Badelina ja Andrei Kuznetsov. Näyttely on avoinna 10.7.-9.8.

Näyttelyn suurin yksittäinen kokonaisuus esillä ryhmän suosikkielokuvistaan tekemät öljyväriset elokuvajulisteet. Lisäksi esillä on Tatjana Shaginan näyttäviä tekstiilitöitä, Dmitri Shaginin grafiikkaa sekä Andrei Kuznetsovin, Tatjana Shaginan ja Svetlana Badelinan installaatioita. Erillisenä kokonaisuutena on myös ryhmä öljyväritöitä, jotka ryhmä maalasi edellisellä Suomen vierailullaan Varkaudessa Ruukin Helmi -tapahtumassa helmikuussa. Myös muut Heinäveden näyttelyn teokset olivat esillä Ruukin Helmi -tapahtuman yhteyteen pystytetyssä näyttelyssä.

Mitkat tulevat Heinävedelle läänintaiteilija Mikko Keinosen kutsumina, ja näyttelyn rahoittaa Etelä-Savon taidetoimikunta. Heinäveden näyttely on osa laajempaa yhteistyötä, joka alkoi viime vuonna. Yhteistyön ensimmäinen konkreettinen tulos oli edellä mainittu vierailu Ruukin Helmi -vierailu ja -näyttely tammi-helmikuussa. Heinäveden näyttelyn nimessä on lisämäärite ”osa 1”, koska tämänkertainen esillepano saa jatkoa myöhemmin. Mitki-ryhmä tulee nimittäin elokuussa Heinävedelle maalaamaan, ja tuolloin syntyvistä töistä järjestetään ensi vuonna kiertävä näyttely. Muutakin yhteistyötä on tiedossa, sillä Dmitri Shagin kuvittaa Mikko Keinosen lastenkirjan Valkoiset ystävät, joka julkaistaan loppuvuodesta.

Mitki-ryhmä pähkinänkuoressa

Mitki-taiteilijaryhmä on toiminut vuodesta 1985 lähtien. Se sai nimensä perustajansa Dmitri Shaginin lempinimestä Mitka. Ryhmään on kuulunut vuosien varrella kaikkiaan 15 taiteilijaa, ja se on saanut paljon mainetta ja kiitosta monitaiteellisista konsepteistaan ja tempauksistaan. Ryhmän pääkiinnostus on kuvataiteessa, mutta se on julkaissut myös elokuvia, musiikkia ja kirjoja.

Mitki-ryhmä on ollut hyvin kysytty vieras eri puolilla Venäjää, mutta sen näyttelyitä on jatkuvasti myös Venäjän ulkopuolella eri puolilla maailmaa. Suomessa Mitkojen töitä on ollut ennen Heinävettä kuudella paikkakunnalla: Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Hyvinkäällä, Imatralla ja Varkaudessa.

Mitkojen motto on, että ”Mitkat eivät halua voittaa ketään ja valloittavat siten maailman”. Ryhmän töille on tunnusomaista lämminhenkinen huumori ja lempeä ironia sekä voimakas yhteisöllisyys. Mitkojen tunnusmerkki on sinivalkoraitainen matruusipaita, ja sinivalkoraita toistuu töissä monella tavalla. Merimiesteeman juuret ovat neuvostoajassa, jolloin erilaiset vapauden symbolit olivat suosittua ainesta kaikessa vaihtoehtokulttuurissa.

Mitki-ryhmä ja sen filosofia on myös merkittävä osa koko Venäjän populaarikulttuuria, sillä se syntyi samoihin aikoihin, kun venäläinen rock-liike alkoi nousta. Pietari on aina ollut venäläisen rockin ja underground-kulttuurin keskus, ja käytännössä lähes kaikki  1980- ja 1990-luvun merkittävät pietarilaisrokkarit – samoin kuin moni elokuvantekijä – linkittyivät jollain tavalla Mitki-liikkeeseen.

Mitkat Heinävedellä, osa 1

Paikka: Varjentiini-sali, Virastokuja 3, Heinävesi

Aika: 10.7.-9.8. (ma-to 10-18, pe 10-16)

 

Lisätietoja:

Mikko Keinonen, mikko.keinonen@minedu.fi, 040 515 2378