Taike hakee kirjailijaa ja sarjakuvataiteilijaa tai kuvittajaa työskentelemään Tampereen Finlaysonille 7.-27.9.

Tarinatehdas Finlaysonin Rullaamossa vuonna 2019. Kuva Mikko Vares.

Tampereen Tarinatehdas avaa syyskuussa ovensa uudenlaisessa muodossa. Sarjakuvan ja kirjallisuuden pop up -tila on Finlaysonin juhlavuonna elävä galleria, jonne taiteilijahaulla valittava taiteilijatyöpari toteuttaa tekstiä ja kuvaa yhdistävän teoksen tai teoskokonaisuuden.

Vuoden 2020 Tarinatehdas juhlistaa osaltaan Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuotta, mutta historian sijaan valittava taiteilijatyöpari kurottaa tulevaisuuteen. Millainen on Finlaysonin alue 200 vuoden päästä, kun se täyttää 400 vuotta? Millaisin sanoin ja kuvin voimme kuvitella tulevaa?

Hakijalta odotamme

  • Aiempia näyttöjä oman taiteenlajinsa saralta
  • Innostusta monitaiteelliseen yhteistyöhön toisen taiteilijan kanssa
  • Sitoutumista työskentelyyn ajalla 7.–27.9. Finlaysonilla sijaitsevassa Terde-tilassa
  • Työprosessin vaiheiden raportointia mm. Taiteen edistämiskeskuksen Instagramissa ja muilla yhdessä sovittavilla tavoilla
  • Kykyä työskennellä elävässä työhuonegalleriassa, jonne voi erikseen sovittavina aikoina piipahtaa yleisöä seuraamaan teoksen rakentumista
  • Osallistumista mahdolliseen Tarinatehtaan aukioloaikana järjestettävään yleisötilaisuuteen

Hakuohjeet

  • Projektin tavoitteena on synnyttää uutta yhteistyötä, joten emme etsi valmista työparia, vaan kirjailijat ja sarjakuvataiteilijat/kuvittajat hakevat mukaan kukin omalla hakemuksellaan. 
  • Haku tapahtuu max. 5000 merkin laajuisella motivaatiokirjeellä sekä erillisellä portfoliolla/teosluettelolla/CV:lla. Kerro motivaatiokirjeessä, miksi projekti kiinnostaa ja millaisia ajatuksia tai ideoita tulevaisuuden visioiminen taiteen keinoin sinussa herättää.
  • Hakemus lähetetään sähköpostiosoitteeseen ville.pirinen@taike.fi. Kirjoita motivaatiokirje suoraan sähköpostin viestikenttään ja liitä portfolio tai muu työnäyte linkin taakse. Älä lähetä liitetiedostoja!
  • Haku on auki 8.6.–31.7.

Taiteilijavalinnan tekee raati, johon kuuluvat kuvataiteilija ja kuvittaja Aino Louhi ja kirjailija Niina Hakalahti Pirkanmaan taidetoimikunnasta sekä Finlaysonin alueen edustaja, Varman kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki. Taiteilijavalinnoista ilmoitetaan 14.8. mennessä.

Mukaan valittaville taiteilijoille maksetaan työskentelystä 2000 euroa työkorvauksena, jonka lisäksi Taike vastaa eläkemaksusta, tai laskua vastaan. Korvaus kattaa työskentelyn ja materiaalit. Mikäli yleisötilaisuuksia järjestetään, niistä maksetaan erillinen esiintymispalkkio.

Työskentelyaika Finlaysonin Terde-tilassa sijoittuu aikavälille 7.–27.9. Työskentelyä pohjustavaa yhteissuunnittelua tehdään elo-syyskuun vaihteessa. 

Haku on suunnattu ensisijaisesti Pirkanmaalla asuville ammattitaiteilijoille, mutta myös muualta Suomesta on mahdollista hakea mukaan. Matka- ja majoituskuluja ei kuitenkaan korvata.

Huomioitavaa koronatilanteen vaikutuksesta projektin toteutumiseen: Taiteilijat työskentelevät joka tapauksessa Terde-tilassa. Mikäli tilaa ei voida pitää auki yleisölle, syntyvä teos saatetaan yleisön ulottuville virtuaalisilla tavoilla. Pyrkimyksenä on kuitenkin, että tilaan voidaan myös erikseen sovittavina aikoina ottaa yleisöä syksyllä voimassa olevien kokoontumisrajoitusten puitteissa ja mahdollisesti järjestää erillinen ohjelmaa sisältävä tilaisuus, jossa taiteilijat ovat mukana.

Lisätietoja projektista antaa 18.6. saakka kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Elina Isoaro, anna.isoaro@taike.fi, p. 0295 330846.

Tarinatehdas on kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Elina Isoaron ja sarjakuvataiteen läänintaiteilija Ville Pirisen koordinoima monivuotinen projekti, jossa nostetaan kirjallisuuden ja sarjakuvataiteen näkyvyyttä Pirkanmaalla ja etsitään taiteen tekemiselle uusia, taiteilijoiden keskinäistä yhteistyötä sekä taiteilijoiden ja yleisön kohtaamista tukevia tiloja. Vuosina 2018 ja 2019 Tarinatehdas toteutui Finlaysonin Rullaamossa.

Tarinatehtaan mahdollistavat Taiteen edistämiskeskus ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma.