Joonas Hyvösen pelimaailmaa lainaava teos käynnistää immersiivisen taiteen projektin Oodin Kuutiossa

Joonas Hyvönen: God's Flat Earth is Drowning, 2020.

Kuvataiteilija Joonas Hyvönen haastaa pohtimaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia tarkoituksellisen absurdilla tavalla. Pelimaailmasta lainatut, etäännyttävät keinot tarjoavat turvallisen keinon kokea ilmastonmuutos ja vedenpaisumus.

Joonas Hyvösen teos God’s Flat Earth Is Drowning on esillä Helsingissä Keskustakirjasto Oodin Kuutio-tilassa 3.-29.7.2020

God´s Flat Earth Is Drowning käsittelee ilmastonmuutosta sekä ilmastoahdistusta linkittäen katsojan spekulatiiviseen tulevaisuuteen ja propagandaan. 3D-mallinnusta hyödyntävä teos liikkuu toden ja epätoden, realismin ja simulaation välimaastossa. Pelimoottorin hyödyntäminen dialogin generoinnissa tekee jokaisesta katsomiskerrasta uniikin.

”On satanut päiviä, maa on litteä, kaikki veden poistumistiet jätteen tukkimia ja jokainen suihku, vesilasillinen tai puskiin virtsaaminen nostattaa meren pintaa yhä vain ylemmäs. Oodin toisen kerroksen kaltaisessa tilassa kokoontuu pieni ja hajanainen yhteisö pyrkimyksenään löytää yhteinen ratkaisukeino ja ulospääsy heitä kohtaavasta ekologisesta katastrofista”, Hyvönen kertoo teoksesta.

Joonas Hyvösen (s.1990) teokset käsittelevät usein digitaalista teknologiaa suhteessa muihin ilmiöihin ja keskittyvät käyttäjä-käyttöjärjestelmä-tason vuorovaikutukseen. Hyvönen on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2016 ja osallistunut näyttelyihin Suomessa sekä ulkomailla.

Mediakuutio-projekti tuo mediataidetta Oodiin

Hyvösen teos on osa läänintaiteilija Annika Dahlstenin koordinoimaa Mediakuutio-projektia, joka tuo Oodin älylasiseinillä varustettuun Kuutio-tilaan immersiivisiä eli katsojan teokseen uppouttavia mediataideteoksia.

Projekti järjesti kuudelle taiteilijalle immersiivisen taiteen työpajan, jossa syntyneistä ehdotuksista työpajan ohjaajat ja kuraattorit, mediataiteilija Jukka Hautamäki ja mediatuottaja Marko Tandefelt valitsivat toteutukseen kaksi.

Joonas Hyvönen ja Ami Lindholm suunnittelevat teokset varta vasten Oodin Kuutioon, jonka teknologiset valmiudet ovat ennennäkemättömät. Teokset ottavat kokonaisvaltaisella tavalla huomioon yleisön ja teoksien välisen vuorovaikutuksen sekä tuovat esiin ajankohtaisia aiheita oivaltavalla tavalla. Joonas Hyvösen näyttely on auki 3.-29.7. Ami Lindholmin vanhemmuusteemainen näyttely avautuu elokuussa 2020. AVEK ja Taike ovat tukeneet teosten valmistamista.

Mediakuutio-projektin toteuttavat yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus, Helsingin keskustakirjasto Oodi, Taiteilijajärjestö MUU ry ja Taideyliopisto. Mediakuutio on osa Taiteen edistämiskeskuksen taiteilijan asiantuntijuuden ja välittäjätoiminnan kehittämisohjelmaa. Projekti kehittää Oodin mediataiteen esityskäytäntöjä ja yhteistyöstä Oodissa vastaa erikoiskirjastonhoitaja Sanna Huttunen.

Joonas Hyvösen haastattelu Helsinki-kanavalla 30.6. klo 13

Helsinki-kanavalta lähetetään suora taiteilijahaastattelu, jossa Joonas Hyvönen kertoo työskentelystään, teoksestaan ja sen teemoista. Haastattelijana toimii kirjastonhoitaja ja taiteilija Tuukka Haapakorpi.

Näyttelyn aukioloajat

Näyttely on avoinna 3.-29.7.2020 ma-pe klo 8-20 ja la-su klo 10-18. Osoite on Keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4, Helsinki.

Lisätietoja

Joonas Hyvönen
050 3808985
email(at)joonashyvonen.com

Läänintaiteilija Annika Dahlsten
Taiteen edistämiskeskus
0295 330 907
annika.dahlsten(at)taike.fi

Erikoiskirjastonhoitaja Sanna Huttunen
Keskustakirjasto Oodi
040 186 3042
sanna.m.huttunen(at)hel.fi

Näyttelystä lisää Oodin sivuilla.