Ohjaaja Antti Haase sai Lapin taidepalkinnon 2020 | Tiedote

Kuvassa palkinnon saaja Antti Haase.

Torniolainen Antti Haase on ohjannut useita Lappiin sijoittuvia dokumenttielokuvia.

Lapin taidetoimikunta palkitsi elokuvaohjaaja Antti Haasen pohjoisen tarinoita kertovista dokumenttielokuvistaan. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Taidetoimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Torniolainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Antti Haase (s. 1972) on syntynyt ja viettänyt nuoruutensa Rovaniemen maalaiskunnan Syväsenvaarassa. Palattuaan opiskeluvuosien jälkeen kotikairoille Haase on ohjannut useita Lappiin sijoittuvia dokumenttielokuvia, kuten Porouni (2001), Isien merkit (2007), Jos mulla ois valta (2008), Monsterimies (2014) ja Valontuojat (2017). Viimeisin elokuva on juuri valmistunut Panimomestari

Haase kertoo pohjoisen tarinoita elokuvan keinoin. Dokumentaristina hän kartoittaa kanssaihmisten tarinoita ihmisen mittakaavassa. Valontuojat on elokuva suomalaisesta sisusta ja hyvinvointivaltion rakentamisesta, Lapin sähköistämisestä ja pojista isiensä jalanjäljissä. Tarinansa jakavat raskaan linjanrakennustyön tehneet asentajat ja syrjäkylien emännät, jotka kokivat kodeissaan sähkön tuoman helpotuksen 1940-80-luvuilla. 

Panimomestari kuvaa 83-vuotiaan Leo Andelinin elämäntyötä Lapin Kullan kansainvälisesti palkitun oluen taustalla. Andelin teki pitkän uran Lapin Kullan panimolla Torniossa. Oluen grand old man suri syvästi, kun Lapin Kullan panimo suljettiin ja oluen valmistus siirrettiin etelään kymmenen vuotta sitten. Palkitun lageroluen uuden elämän mahdollisti Tornioon perustettu pienpanimo Tornion Panimo. Elokuvassa on vahva tarina. Se sisältää myös viittauksia muihin elokuviin, kuten Tarkovskin Stalkeriin. Kuvausryhmä onnistui viime hetkellä tallentamaan panimorakennuksen, jonka keittämörakennus purettiin kuvausten jälkeen.

Antti Haase on Lapin merkittävin dokumenttien tekijä, jonka elokuvat ovat huolella työstettyjä, mutta tunteella tehtyjä.

Haase asui Australiassa 1996-2000 ja valmistui taiteen maisteriksi Australian Film TV & Radio Schoolista. Hänellä on myös diplomi-insinöörin koulutus Tampereen teknillisestä korkeakoulusta.

Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja: 
Arja-Liisa Räisänen, erityisasiantuntija, arja-liisa.raisanen@taike.fi, 0295 330 722.