Uudenmaan taidepalkinto 2020 Helmi Kajasteelle | Tiedote

Helmi Kajaste

Helmi Kajaste sai Uudenmaan taidepalkinnon keskiviikkona 4. marraskuuta 2020. Kuvaaja: Meri Björn

Uudenmaan taidetoimikunnan myöntämän palkinnon sai arkkitehti, kirjailija, rap-artisti Helmi Kajaste. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Taidetoimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Kiinnostavin taide syntyy usein omaehtoisesta toiminnasta valtavirran ja perinteisten instituutioiden ulkopuolella. Arkkitehti Helmi Kajaste on rikastuttanut kulttuuritarjontaa omaäänisellä, poikkitaiteellisella praktiikallaan viimeiset viisi vuotta niin akateemisesti kuin tee se itse -hengessä.

Helmi Kajaste on helsinkiläinen arkkitehti, jonka esikoiskirja Rakenna, kärsi ja unhoita ilmestyi tammikuussa 2020. Esseekirja käsittelee arkkitehtuurin suhdetta aikaan ja muutokseen elokuvissa. Kirjassa arkkitehtuurin konkreettisuus ja elokuvan aineettomuus kohtaavat. Näkökulmien yhdistely antaa uudenlaista sisältöä molemmille aloille.

Kajasteen arkkitehtuurin parissa tekemä tutkimus muistuttaa, että arkkitehtuuri parhaimmillaan on rakennustaidetta ja erottamattomassa yhteydessä muihin taiteenlajeihin. Yhteisen ympäristömme suunnittelemista ja rakentamista sekä siihen liittyvää tutkimusta ja historiaa voidaan katsoa muistakin kuin valtavirrassa esillä olevista kaupankäynnin ja kunnallisen päätöksenteon näkökulmista.

Medioiden moninaisuus on Kajasteen vahvuus. Kirjan ohella Kajaste julkaisi sen aihepiireihin liittyvän viisiosaisen podcast-sarjan. Kirjaan pohjautuva näyttely taas oli esillä Helsingissä kesäkuussa 2020. Näyttelyssä oli esillä mustepiirustuksia, joista osa on kirjan kuvitusta. Esillä oli myös näyttelyä varten rakennettuja pienoismalleja ja yhdessä äänitaiteilija Joonas Sirenin kanssa toteutettu installaatio. 

Musiikin kentällä Kajaste tunnetaan Draama-Helmi nimisenä rap- ja spoken word -artistina. Debyyttialbumi Draama-Helmin erehdys julkaistiin vuonna 2015 ja toinen kokopitkä albumi Draama-Helmi ihmisten ilmoilla vuonna 2017. Loppuvuodesta 2019 ilmestyi muusikko Jussi Lehtisalon ja paremmin elokuvaohjaajana ja kuvataiteilijana tunnetun Mika Taanilan muodostaman elektroduon kanssa tehty yhteislevy Tyhjä risteys.

Kajaste on säestänyt liveääniraitoja mykkäelokuvaklassikoihin, tehnyt kansitaidetta, musiikkivideoita sekä muun muassa arkkitehtuurivideon Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin. Taide ja kulttuuri kehittyvät, kun asioita tehdään uudella tavalla. Kajaste tekee yhteistyötä laajasti eri taiteenaloilla toimivien henkilöiden kanssa. Omassa ilmaisussaan hän on onnistunut ylittämään eri taiteenlajien väliset rajat. Samalla hän on laventanut genrejen sisäisiä raja-aitoja ja luonut tilaa uudenlaisille tekijyyden muodoille.

Uudenmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. Palkinnot maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Lisätietoja: Tuulikki Koskinen, erityisasiantuntija, tuulikki.koskinen@taike.fi, 0295 330 728.