Video Art Festival Turku sai Varsinais-Suomen taidepalkinnon 2020 | Tiedote

Ihmisiä ulkona seuraamassa videoteosta.

Leonhard Müllner & Robin Klengel - Operation Jane Walk (2018) Kuvaaja: Paavo Pykäläinen

Varsinais-Suomen taidetoimikunta palkitsi turkulaisen videotaiteen festivaalin sen kunnianhimoisesta taiteellisesta profiilista. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Turussa järjestettävä videotaiteen festivaali Video Art Festival Turku (VAFT) on siekailematta lähtenyt tavoittelemaan valtakunnallisesti vahvaa profiilia. Festivaali on tuonut video- ja mediataiteen uusiin esitystiloihin ja julkisiin paikkoihin. Festivaalin taiteellinen profiili on kunnianhimoinen ja tarkka, ja ohjelmistossa on ollut sekä kotimaisia uutuuksia että ulkomaisten taiteilijoiden teoksia.

Video Art Festivalia järjestää tuottajista, kuraattoreista ja opiskelijoista koostuva kollektiivi Ääriö ry. Pitkälti vapaaehtoistyöhön pohjautuva järjestäjätaho on ollut avoin, ja festivaali on mahdollistanut monelle tekijälleen pääsyn osaksi kiinnostavaa nykytaiteen ilmiötä. VAFT on esimerkki siitä, miten kiinnostava uusi taideilmiö syntyy instituutioiden ulkopuolella. Festivaalia on järjestetty vuodesta 2016 lähtien, ja sen vastaavana tuottajana toimii Rose Pietola.

Taiteellisen terävyyden on taannut sarja eturivin taiteilija-kuraattoreita, kuten Hertta Kiiski, Mika Taanila ja Salla Tykkä. Festivaalin ohjelmahaku on herättänyt globaalia kiinnostusta, ja ohjelmaa varten on vuosittain raaditettu satoja uusia mediataideteoksia. VAFT:n vaikutuksesta mediataide ja festivaalin kotikaupunki Turku ovat saaneet uutta näkyvyyttä kansainvälisesti. VAFT:lla on erityinen rooli siinä, miten Turku profiloituu uudenlaisten, määrällisesti marginaalisempien taiteenalojen festivaalikaupunkina. 

Reilun taiteen hengessä festivaali maksaa taiteilijoille esityskorvaukset. Jurytykseen ilmoittautuminen on taiteilijoille maksutonta, ja festivaali on yleisölle ilmainen tapahtuma.

Lisätietoja: 
Erityisasiantuntija Henri Terho, p. 0295 330 901, henri.terho@taike.fi