Tanssipedagogi Tarja Sara sai Keski-Suomen taidepalkinnon 2020 | Tiedote

Tarja Sara

Tanssipedagogi Tarja Sara sai Keski-Suomen taidepalkinnon torstaina 5. marraskuuta 2020.

Keski-Suomen taidetoimikunta palkitsi tanssipedagogi Tarja Saran hänen pitkästä urastaan tanssitaiteen vaikuttajana. Palkinto on 5 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Tarja Sara on intohimoinen tanssitaiteen vaikuttaja. Hän on toiminut Keski-Suomessa niin tanssipedagogina, tanssitaiteilijana, koulutussuunnittelijana ja festivaalisihteerinä kuin tanssitaiteen kriitikkona sanomalehti Keskisuomalaisessa. Hänen työnsä on jättänyt jälkensä lukuisiin tanssin harrastajiin, ammattilaisiin ja yleisöön.

Tarja Saran johtajakaudella Tanssikoulu Sara kasvoi vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa kolmen opettajan ja 274 oppilaan koulusta kahdentoista opettajan ja 1 277 tanssin opiskelijan opinahjoksi. Tanssikoulu on tarjonnut pohjakoulutuksen lukuisille menestyneille tanssijoille, jotka ovat jatkaneet opintojaan Tukholman Danshögskolanissa, Amsterdamin taidekorkeakoulussa, Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksessa tai Kansallisoopperan balettikoulussa.

Vuosikymmenten aikana syntyneiden kansainvälisten ja valtakunnallisten verkostojen kautta Tarja Sara on tuonut Jyväskylään jatkokoulutuskursseille arvostettuja opettajia, kuten Marco Bjurströmin, Alan Danielsonin (Limon Dance Institut, USA), Anna Haarasen, Nina Hyvärisen, Patrick Kingin (Tukholman Cullberg Ballet), Erica Roda Niemeyerin (Amsterdamin taidekoulu), Virpi Pahkisen ja Jorma Uotisen.

Tanssikoulun järjestämät vuosittaiset Tanssin päivän näytökset ovat olleet odotettuja tapahtumia, joissa koulun oppilaiden lisäksi ovat esiintyneet monet maamme eturivin tanssijat, kuten Sampo Kivelä, Tommi Kitti, Kenneth Kvarnström, Tuomo Railo ja Tero Saarinen. Tarja Saran koreografinen kädenjälki on näkynyt myös lukuisissa Jyväskylän kaupunginteatterin musikaaleissa ja näytelmissä sekä Jyväskylä Sinfonian konserteissa.

Tanssikoulu Sara -nimellä toimineen tanssikoulun opetus siirtyi vuonna 2000 osaksi Suomalaisen konservatorion tanssin opetusta. Sara toimi neljä vuotta tanssin konservatoriossa koulutussuunnittelijana, jonka jälkeen hän oli mukana perustamassa Jyväskylän Tanssiopistoa, jonka tuottajana hän työskentelee.

Tarja Sara oli myös perustamassa Tanssin Aika -festivaalia. Hänen laajaa tanssin tuntemustaan on hyödynnetty myös Keski-Suomen maakuntarahastossa ja Suomen kulttuurirahastossa. Työstään tanssin parissa Tarja Sara on palkittu muun muassa Jyväskylän maalaiskunnan taidepalkinnolla (1990), Jyväskylä-palkinnolla (1999) ja Suomen Tanssioppilaitosten liiton myöntämällä Tanssikasvatus elämäntyönä -palkinnolla (2013). Tanssikoulu Sara sai Jyväskylä-palkinnon vuonna 2000.

Keski-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:
Sari Ilmola, erityisasiantuntija, sari.ilmola@taike.fi, 0295 330 830