Kirjailija Juha-Pekka Koskiselle Hämeen taidepalkinto 2020 | Tiedote

Kuvassa Hämeen taidepalkinnon saaja Juha-Pekka Koskinen.

Kirjailija Juha-Pekka Koskinen sai Hämeen taidepalkinnon 12.11.2020. Kuvaaja: Toni Härkönen.

Hämeen taidetoimikunta palkitsi kirjailija Juha-Pekka Koskisen Hämeenlinnasta.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Juha-Pekka Koskisella (s. 1968) on takanaan laaja, monipuolinen ja korkeatasoinen tuotanto. Vuodesta 2004 alkaen hän on julkaissut historiallisia romaaneja, dekkareita, kauhua, scifiä, novellikokoelmia, eeppisen runoelman Sibeliuksesta, tietokirjan dekkarin kirjoittamisesta ja parikymmentä lastenkirjaa.

Koskisen viimeisin romaani, ajankohtainen Hukkuva maa (2020), käsittelee ilmastonmuutosta. Teos on sekä dystopia että jännitysromaanin lailla etenevä kertomus rahan ja salaisuuksien toisistaan vieraannuttamasta perheestä. Kirjailijana Koskinen kuvaakin usein rahan ja vallan vaikutusta yhteiskuntaan ja yksilöön.

Historiallisissa romaaneissa Koskiselle on tyypillistä laaja perehtyminen ajankuvaan ja historiallisiin faktoihin. Romaani Tulisiipi (2019), kuvasi suomalaisia, jotka etsivät onneaan Amerikan kultamailta ja itärajan takaa työläisten paratiisista. Ystäväni Rasputinia (2013) varten Koskinen teki perusteellisen pohjatyön ja herätti historiallisen hahmon henkiin. Romaanissa pohdittiin uskomusten ja vallan turmelevaa vaikutusta ihmiseen.

Koskisen tuotantoon sisältyy lukuisia lasten- ja nuortenkirjoja. Gabriel Hullo -sarjasta ilmestyi tänä vuonna seitsemäs osa. Sarjan päähenkilö, Gabriel-poika seurustelee isoisiensä aaveiden kanssa. Vuodesta 2016 alkaen Koskinen on kirjoittanut myös suosittua sarjaa Benjamin Hawkin meriseikkailuista.

Koskinen on ollut kaksi kertaa Finlandia-palkintoehdokkaana, vuonna 2013 romaanillaan Ystäväni Rasputin ja vuonna 2019 romaanillaan Tulisiipi.  Koskisen lastenkirjat ovat olleet kahdesti ehdolla Arvid Lydecken -palkinnon (Benjamin Hawk – merirosvon oppipoika 2017, Haavekauppias 2014) ja kerran Anni Polva -palkinnon (Lumottu lelutehdas 2015) saajiksi.

Hämeen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:
Arja-Liisa Räisänen, erityisasiantuntija, arja-liisa.raisanen@taike.fi, p. 0295 330 722